23948sdkhjf

Aker og World Economic Forum etablerer globalt teknologisenter for hav og miljø

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Aker-konsernet og World Economic Forum (WEF) har lansert et globalt teknologisenter for havet. Målet er å ta i bruk ny teknologi for å bevare verdenshavet og redusere industriens miljømessige fotavtrykk. Gjennom offentlig-privat samarbeid skal senteret utvikle løsninger for en bærekraftig og lønnsom havøkonomi.

Det norske teknologisenteret blir en del av WEFs globale nettverk for den fjerde industrielle revolusjonen («Center for the Fourth Industrial Revolution», C4IR) der teknologi og digitalisering skal løse viktige samfunnsoppgaver. Senteret er et initiativ i samarbeid med den norske regjeringen og det internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi. Havteknologisenteret skal arbeide med å utforme rammebetingelser, igangsette ny forskning og utvikle kommersielle muligheter. Hensikten er å fremskynde bruk av vitenskap, data og teknologi som kan løse miljøutfordringer. Senteret er etablert som en uavhengig stiftelse, finansiert av Aker-konsernet, og vil være åpent for nye partnere og prosjekter fra både offentlig og privat sektor. Aker-konsernet har opparbeidet seg erfaring og kunnskap gjennom samarbeidet mellom kommersielle virksomheter og ideelle organisasjoner, som REV Ocean, Ocean Data Foundation og Stiftelsen VI.

Les også: Aker-sjef med halv lønn ut året

– Gjennom Akers 180 års historie har vi vært en pådriver for utviklingen av kunnskapsbasert industri tilknyttet havets ressurser, sier Akers konsernsjef Øyvind Eriksen.

– Ambisjonen med teknologisenteret er å ta i bruk vår ekspertise om havet, samt benytte den nordiske samarbeidsmodellen for offentlig og privat sektor. Vi ønsker å trappe opp bruken av teknologi for å redusere industriens miljøavtrykk. Et partnerskap mellom det offentlige, privat næringsliv og ideelle organisasjoner vil kunne utløse potensialet som ligger i digital teknologi. Dette vil fremme bærekraftig utvikling for samfunnet, for verdiskaping og for miljøet, sier Eriksen.

For å nå FNs bærekraftsmål er det behov for mer mat, flere jobber, mer energi og mer råvarer fra havet. Ifølge OECD forventes havøkonomiens verdi å overstige 3 000 milliarder dollar og skape 40 millioner arbeidsplasser globalt innen 2030. For å realisere disse mulighetene, er det nødvendig å løse miljøutfordringer knyttet til havet.

– Å bygge en bærekraftig havøkonomi er en av vår tids viktigste oppgaver og skaper mange muligheter. Vi må arbeide raskere for å redusere truslene mot et sunt og produktivt hav, understreker Vidar Helgesen, Norges spesialutsending til det internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi.

Les også: Har inngått langvarig kontrakt

– Den norske regjeringen ønsker det nye teknologisenteret på Fornebu velkommen. Dette er et viktig bidrag til bedre havhelse. Senteret vil kunne samle aktører fra næringsliv, akademia og sivilsamfunnet for å utvikle banebrytende havløsninger, sier Helgesen.

Havets ressurser er under press fra ulike hold: klimaendringer, forsuring, tap av biodiversitet og forurensning. Å redde havets økosystemer krever nytenkende politikk, gode styringsrammer, teknologi, forskning, samt nye forretningsløsninger, basert på vitenskapelig kunnskap og data.

– Vi har en mulighet til å forme fremtidens teknologi og fremtiden til planeten vår, sier Børge Brende, president i World Economic Forum.

– Det nye norske senteret for den fjerde industrielle revolusjonen vil samle noen av verdens fremste eksperter for å utforme innovative politiske løsninger for å oppnå FNs bærekraftsmål og beskytte verdenshavet. Gjennom World Economic Forums internasjonale nettverk, vil det norske senteret raskt kunne skape resultater, sier Brende.

Les også: Halvert resultatet på ett år

Havteknologisenteret vil være tilknyttet C4IR hovedkvarteret i San Francisco, som åpnet i 2017, og blir det eneste av nettverkets syv sentre med fokus på hav og miljø. Senterets første prosjekter vil falle inn under tre kategorier: redusere miljøavtrykket tilknyttet havrelaterte industrielle virksomheter, utnytte såkalt Big Data for å optimalisere styring, overvåking og kartlegging av havets økosystemer, samt bruk av digitale teknologiverktøy for å beskytte havets biologiske mangfold.

På tvers av prosjektene har det norske havteknologisenteret som mål å dele beste praksis blant beslutningstagere, industrien, forskere og entreprenører, spre kunnskap, bygge nettverk, samt løfte frem gode løsninger.

Aker-selskapene og organisasjonene som inngår i teknologisenteret består av Aker, Aker BP, Aker BioMarine, Aker Energy, Aker Solutions, Cognite, Kvaerner, Ocean Data Foundation og REV Ocean. Senteret blir først lokalisert i Akerkvartalet på Fornebu før det flytter inn i Verdenshavets hovedkontor, et globalt kompetansesenter som utvikles av Aker og REV Ocean for å løse miljøutfordringene i havet. Havteknologisenteret åpnes offisielt 1. januar 2020. Prosessen med å rekruttere administrerende direktør er i gang.

 

Kilde: Pressemelding fra Aker
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

North Sea Link i rute

Ukas vits: I skapet

Renault må kutte kraftig, men bilindustrien er på rett vei igjen

3,6 milliarders grønn krisepakke fra Regjeringen

Viktig intensjonsavtale for Kongsberg

Nyhetsbrev

Oljearbeider skadet

Vedlikehold av skip viktig for Jotun

3000 ansatte i Subsea7 mister jobben

Verftsindustrien skuffet

Boeing sier opp 12.000

Fikk foten i klem under 1,2 tonn jernbjelke

Får likevel ikke støtte

Brammer kjøper opp Geartech

Larsnes Mek bestiller sjøvannskjølere til brønnbåt

Tilbake etter permitteringer, nå mister de jobbene sine

SE BILDENE: Ny milepæl på Johan Castberg

Trolig avvikling – 12 kan miste jobbene sine

Åpnet testanlegg for karbonfangst

Kraner til besvær

Equinor forlenger helikopter-kontrakter

Hydro varsler oppsigelser i Sverige

Plattform-skroting kan bli “big business»

Ble som nye igjen etter rehabilitering

Krise-april for Kongsberg Automotive

Vil jobbe for et nytt opplæringsfartøy

Betydelig økning i lån fra Eksportkreditt

NHO: - Viktige grep for gradvis gjenåpning

Se alle Bedriftenes egne nyheter

FASTCUT NAVRONDELLER, raskere enn du tror. La gnistene fly!

Månedens referanse - mai 2020

Prøveutstyr for testing av asfalt

RS introduserer frekvensomformere for industriell automasjon

En rå ATEX sertifisert minipumpe

Bærende enheter i rustfritt stål

Funksjonskontroll med et tastetrykk

Aluminiumsrest drikkevann

Atex sertifiserte moment verktøy fra kNm Hydraulikk as

POM-C BLÅ - perfekt for næringsmiddelindustrien

Kantpresse med intelligent verktøyskifte fra SafanDarley

KAESER KOMPRESSORER utvider produktspekteret

HY-LOOP borrelåsfesting av kabler/fleksibel kabling

Free Webinar: Gear Metrology

Termoplastiske bæreenheter

To nye maskiner leveres

Klammer sett i A182 F316

Knallpris på KITAMURA vertikalfres!

Slyngrensing og priming

Plastdeler til testsett for corona laget med vakuum

Expanding the Boundaries of CT

Fiberstangsystem for UR10 + UR10e

Adapter for enkel tilkobling av energikjeder.

Norsecraft Tec AS styrker porteføljen innen sentralsmøring

Kardex erverver majoritetsandel i Robomotive

Send til en kollega

0.203