23948sdkhjf

Grønt lys for gigantfeltet

Oljedirektoratet har gitt samtykke til oppstart av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Feltet forventes å produsere olje i de neste 40 årene.

Operatør Equinor planlegger oppstart i løpet av høsten. Dette gjelder første fase i utbyggingen av feltet. Planlagt oppstart av byggetrinn to er i fjerde kvartal 2022.

– Johan Sverdrup-feltet er et stjerne-eksempel på mulighetene og verdiene som kan ligge i utforskning av modne petroleumsprovinser på sokkelen, sier Ingrid Sølvberg, direktør for Utbygging og drift i Oljedirektoratet.

Hun minner om at Johan Sverdrup er det tredje største oljefeltet – målt i reserver – på norsk sokkel. Kun Statfjord og Ekofisk, også de i Nordsjøen er større.

Feltet ligger i blokkene 16/2, 16/3, 16/5 og 16/6, 155 kilometer vest for Karmøy og 40 kilometer sør for Grane-feltet. Feltet på påvist høsten 2010 av Lundin gjennom brønn 16/2-6 («Avaldsnes»).

Feltet omfatter tre utvinningstillatelser; 265, 501 og 502, i tillegg til 501B. Johan Sverdrup Unit (JSU) ble etablert ved vedtak av Olje- og energidepartementet i juli 2015. Samtykket til oppstart av feltet gis til rettighetshaverne i Johan Sverdrup Unit (JSU).

Investeringskostnadene for utbyggingen av første byggetrinn er, ifølge Equinor, forventet å bli 83 milliarder kroner.

Beregninger viser at de totale utvinnbare reservene er om lag 430 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (2,7 milliarder fat o.e.)

Om lag 95 prosent av dette er olje, 3 prosent er tørrgass og resten er NGL (Natural gas liquids). Produksjonskapasiteten på feltet er 105 000 kubikkmeter olje per dag (660 000 fat per dag).

Sølvberg minner om at jobben ikke er gjort og at Oljedirektoratet er opptatt av at rettighetshaverne «fortsetter å jobbe med å utvikle utvinningsteknologi og at de tar beslutninger om tiltak som kan øke verdiskapingen fra feltet.»

Johan Sverdrup-utbyggingen gjennomføres i to byggetrinn. Første byggetrinn inkluderer et feltsenter med fire innretninger forbundet med broer. De fire innretningene er en boligplattform med hjelpesystemer, en prosessplattform, en boreplattform og en stigerørsplattform.

Rørledninger for transport av olje og gass, kraft fra land-anlegg, og tre havbunnsrammer for injeksjon av vann er knyttet mot stigerørsplattformen.

Andre byggetrinn består av en utvidelse av feltsenteret med en ny prosessplattform, fem havbunnsrammer tilkoblet feltsenteret og utvikling av de ytre områdene av reservoaret.

I tillegg planlegges det videreutvikling av sentrale områder gjennom flere brønner fra boreplattformen.

Elektrisk kraft for normal drift av Johan Sverdrup-feltet hentes fra landbasert nett. Drift av områdeløsningen for kraft fra land er definert i Plan for anlegg og drift (PAD).

Gass og stabilisert olje skal eksporteres gjennom en gassrørledning til Statpipe og oljerørledning til Mongstad, nord fra Bergen.

 

Kilde: Pressemelding fra Oljedirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.189