23948sdkhjf

Millioner av vindmøller i Europa kan skape mer strøm enn hele verden bruker

Land som Ukraina, Russland, Tyrkia og Norge kan i framtiden selge vindenergi i stedet for olje til resten av Europa.

Dette skriver forskning.no.

Ny forskning, med deltakelse av forskere fra vindmølleprodusenter, viser at det i Europa er plass nok til å bygge vindmøller til å dekke hele verdens behov for grønn energi i 2050.

Framskrivninger viser at hele verdens energibehov vil være på 430 ej (exajoule = 10^18 joule) i 2050, og hvis man ifølge den nye studien bygger 11 millioner vindmøller på et område på 5 millioner kvadratkilometer, vil de generere 497 ej.

I praksis vil det være altfor dyrt med strømkabler helt til Øst-Asia eller Sør-Afrika, understreker forskerne. Regnestykket er bare gjort for vise mulighetene.

Den nye studien skal vise at det er mulig å få en 100 prosent grønn energiforsyning i 2050.

– I Vest-Europa har vi fokus på havvindmøller, men de er dyrere å etablere. I Øst-Europa er det dessuten for små havområder, sier hovedforskeren bak den nye studien, Peter Enevoldsen.

– Derfor er det viktig å vite om det er plass nok til å etablere landvindmøller, forteller Enevoldsen, som er forsker ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi ved danske Aarhus Universitet.

Studien er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Energy Policy.

At det er massevis av plass å bygge vindmøller på i Europa, overrasker ikke Jake Badger, som er seksjonsleder for vindenergi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han har selv drevet lignende forskning. Han mener den nye studien er interessant, men mener at deler av metoden inneholder feil og mangler gjennomsiktighet. Han har derfor kontaktet tidsskriftets redaktører.

Likevel synes han at studien har verdi fordi den skaper oppmerksomhet om saken. Han mener at studiens sterkeste del er bruken av såkalt GIS-data (Et verktøy til å analysere og modellere geografiske data).

– Studien setter et ambisiøst GIS-basert mål for kapasiteten for landvindmøller i Europa. Det neste skrittet er å komme lenger ned i detaljene, slik at vi kan peke på hvilke områder som er best egnet, sier Badger.

At forskere fra vindmølleindustrien deltar i slike studier, er normalt, mener Badger.

– Jeg er vant til det. For folk fra andre bransjer kan det se mistenkelig ut, men det er helt vanlig, sier han.

Men han synes det er underlig at industrien har gitt spesifikasjoner om vindmøllene. Det ville vært nok med informasjon om høyde og kapasitet.

Men generelt ønsker han samarbeid med industrien velkommen, så lenge det er gjennomskuelig og åpent.

– Jeg synes det er en styrke at den akademiske verden og industrien samarbeider, slik at forskningen kan ta høyde for de utfordringene industrien har, sier Badger.

Den nye studien viser at noen land har et enormt potensial for å sette opp vindmøller og selge strøm til resten av Europa. Det gjelder særlig Norge, Tyrkia og Russland. De har store uutnyttede landområder.

Peter Enevoldsen mener det kan være lønnsomt å sette opp masse vindmøller og bytte gass- og oljeledningene med strømkabler.

– Det er interessant å se at det ikke er EU-landene som har det største potensialet. For et land som Ukraina kan det trolig lønne seg å sette opp masse vindmøller og selge strømmen til andre land, forklarer han.

Les hele artikkelen på forskning.no her.

 

Kilde: Forskning.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109