23948sdkhjf

Equinor: - Å vente med klimatiltak øker utfordringen

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Dagens klimatiltak er langt fra nok til å sette verden på rett kurs for å holde den globale oppvarmingen godt under to grader. Globale utslipp økte til nytt rekordnivå i 2018 – og jo lenger økningen fortsetter, dess sterkere tiltak vil være nødvendig for å nå globale klimamål. Behovet for raske og betydelige endringer er sterkere enn noen gang.

Les også: Planlegger verdensledende hydrogenanlegg i Storbritannia

Dette er noen av funnene i den niende utgaven av Energy Perspectives, en rapport som legges frem av Equinor i dag med en presentasjon av mulige globale utviklingsbaner for makroøkonomi og energimarkeder frem mot 2050. Rapporten fokuserer spesielt på utfordringer og muligheter knyttet til å møte verdens energibehov på en bærekraftig måte.

- Verden gjør fremskritt med tanke på å sikre tilgang til energi for stadig flere mennesker. Vi ser også rekordrask vekst innen ny fornybar energi. Samtidig går tiden uten at vi ser reduksjoner i de globale CO2-utslippene, og da blir veien til en bærekraftig fremtid stadig mer krevende, sier Equinors sjeføkonom Eirik Wærness.

Utviklingen i de globale energimarkedene er usikker, og rapporten skisserer et stort utfallsrom gjennom tre scenarier. Renewal-scenariet viser en måte verden kan nå målene i Paris-avtalen og begrense den globale oppvarmingen til godt under to grader. Dette kan oppnås gjennom raske og betydelige politiske endringer, globalt samarbeid, teknologiutvikling og vesentlige atferdsendringer hos bedrifter og forbrukere.

- For å lykkes må vi se endringer i de globale energisystemene som er større og mer vidtgående enn noen gang før, fortsetter Wærness.

Les også: Intensjonsavtale verd to milliarder

Andelen sol- og vindkraft i elektrisitetsproduksjonen vokser allerede: Fra 1 prosent i 2007 til om lag 7 prosent i 2018. Innen 2050 må om lag 50 prosent av elektrisiteten komme fra sol og vind, og bruken av kull nesten utraderes. Den globale bilflåten må også endres fra mindre enn 1 prosent til om lag 90 prosent elektrisk. Men selv dette er ikke nok.

- Utfordringene med å møte verdens energibehov på en bærekraftig måte er store og mangfoldige. Å endre energisystemene er nøkkelen, men vi trenger også massive forbedringer i energieffektiviteten og mye mer karbonfangst og lagring. Vi trenger alle disse tiltakene samtidig, sier Wærness. For hvert år som går uten at toppen i globale energirelaterte utslipp nås, vokser utfordringen med å raskt redusere utslippene nærmest eksponentielt.

Energy Perspectives inkluderer også et Reform-scenario basert på politiske innstramminger for å nå de nasjonalt fastsatte bidragene (NDC) som ble forpliktet i Paris i 2015, samt fortsatte teknologiforbedringer. I dette scenariet når de energirelaterte CO2-utslippene en topp rundt 2030 og faller deretter moderat, men ikke nok til å nå klimamålene. Det tredje scenariet, Rivalry, beskriver en fremtid hvor energiovergangen går langsomt – på grunn av mangel på tillit, geopolitisk volatilitet og ineffektive løsninger.

- Dessverre ser vi mange tegn på svekket samarbeid i verden i dag. Vi ser også mer polarisering i klimadebatten, med økt aktivisme for endring, men også protester mot de sosiale konsekvensene av endringer. Ettersom ny fornybar energi vokser frem er det også mer fokus på konsekvensene av nye energiprosjekter på naturen. Til sammen viser disse trendene den politiske kompleksiteten i det å møte klimautfordringen, sier Wærness.

Les også: TechnipFMC tildelt oppdrag verdt inntil 1,8 milliarder

Det samlede globale energibehovet økte med 2,3 prosent i 2018, det raskeste siden 2010. Hver dag bruker verden nå rundt 100 millioner fat olje og rundt 11 milliarder kubikkmeter naturgass. For å nå ambisjonene i Paris-avtalen må vi se en topp i oljeetterspørselen snart. Den forventede etterspørselen i 2050 varierer i de ulike scenariene mellom 52-118 millioner fat olje og 9-13 milliarder kubikkmeter naturgass per dag. Som en følge av det naturlige fallet i produksjonen er eksisterende olje- og gass-felt ikke nok til å møte denne etterspørselen. Nye ressurser må bringes til markedet, også i et scenario som er konsistent med målet om å begrense oppvarmingen til godt under to grader. Bruken av olje og gass i andre sektorer enn energi, som petrokjemi, spiller en stadig større rolle i langsiktig etterspørsel.

Interessen for hydrogen som et utslippsfritt brensel er økende. Rapporten viser hvordan hydrogen kan være et rent alternativ innen de sektorene av industrien, oppvarming og transport som ikke lett kan elektrifiseres, og være en mulighet for å lagre energi, noe som potensielt kan gi en ekstra mulighet til å redusere globale CO2-utslipp.

Analysen i Energy Perspectives er et viktig bidrag til Equinors strategiske prioriteringer, men reflekterer ikke selskapets synspunkter eller strategi.

- Equinor har til hensikt å omdanne naturressurser til energi for mennesker og framgang for samfunnet. Vi ønsker at den globale energimiksen endres i en bærekraftig retning og vil bidra til å forme en slik fremtid. Derfor utvikler vi oss som et bredt energiselskap, som produserer olje og gass med stadig lavere utslipp, samtidig som vi bygger en sterk posisjon innen nye energiløsninger, sier Equinors konsernsjef Eldar Sætre.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Kleven er konkurs

Ønsker å selge livsverket sitt

Dramatisk redningsaksjon da sjark sank

Vi tar sommerferie!

Hukkelberg med nye båtmodeller

Nyhetsbrev

Norsk tankskip ble kapret

Måtte evakuere på grunn giftig røyk

Forsvarsmateriell valgte Kongsberg for leveranse av nytt NATO Bånd IV taktisk radiolinje system

Kobberprisen stiger, noe svekket krone midlertidig?

Tankskip grunnstøtte

- Nå er det blodig alvor!

Avjørende dag for Kleven

Dansk jernstøperi må si opp 120 ansatte

Nå kan bedrifter og organisasjoner få støtte for å ta permitterte tilbake i jobb

Planlegger verdensledende hydrogenanlegg i Storbritannia

Skuffet etter møte med Kleven-eier

- Send meg et brev

Kværner-kontrakt for resirkulering av plattformer

Kongsberg tildelt leveransekontrakter verdt 800 millioner kroner

Gir leverandører med gode arbeidsforhold konkurransefortrinn

Tråler-styrmann siktet for promille

- Vi trenger hjelp!

Regjeringen satser over 80 millioner på utslippsreduserende petroleumsteknologi

Aker Solutions forlenger storkontrakt

Moss–Horten-fergene blir elektriske

Vil jobbe for et nytt opplæringsfartøy

Betydelig økning i lån fra Eksportkreditt

NHO: - Viktige grep for gradvis gjenåpning

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Calling all the unsung production heroes!

LVD Phoenix fiberlaser til Nyborg AS

Alf I. Larsen AS outlet

Crestabond® - sertifisert etter brannsikringskrav.

Sommerkampanje TRUMPF PowerTools

Iglidur A250 fra ASI Automatikk

Er du klar for en spennende jobb som Key Account Manager?

Skjærende verktøy

Ydra AS har inngått avtale med Grieg Seafood

Process Engineering Norge ønsker deg en god sommer

Vil du bli SNA Europe sin nye superselger?

Komplett pumpestasjon inkludert rensing av sjøvann

Økt kapasitetskrav for stansede deler på Swegon

LVD EasyForm til Stranda Stålindustri

Nye produkter fra ASI Automatikk

Reliability and High Connectivity!

Sohome signerer rammeavtale

Ny ordre fra Q-Meieriet til Process Engineering Norge AS

Release av frekvensomformere i nytt «slim» format

Spesialtilpassede Offshore Containere & Moduler

Genlab Tørkeovner - nøyaktige og effektive

På jakt etter parallell robotgriper?

Hydroscand produserer vaskeslanger

RS Components introduserer en ny datainnsamlingsenhet

Devlon® X100 er her!

Send til en kollega

0.171