23948sdkhjf

Vil gjøre stålproduksjonen fri for kulldioksid

Om ikke lenge starter byggingen av verdens første unike testanlegg, som er en del av LKAB, SSAB og Vattenfalls initiativ HYBRIT. Ved anlegget skal fossil brensel bli erstattet med biodrivstoff for å nå en fossilfri produksjon av jernmalmpellets.

HYBRIT-initiativet støttes av Energimyndighetene i Sverige, og har som mål å få til en fossilfri stålproduksjon i 2035.

Det var i 2016 at LKAB, SSAB og Vattenfall gikk sammen for å skape HYBRIT – et initiativ som har som mål å revolusjonere jern- og stålproduksjonen. Denne formen for produksjon er en av klimaverstingene når det gjelder utslipp av karbondioksid. Målet er å ha verdens første fossilfrie stålproduksjon der kulldioksid-utslippene nesten er blitt elimenert bort i 2035. Energimyndighetene i Sverige å valgte å støtte prosjektet med mer enn 50 millioner svenske kroner for utvikling av en industriell prosess gjennom forsøk i pilotskala, og de tre eierne LKAB, SSAB og Vattenfall bidrar med tredel av resterende del.

En fossilfri stålproduksjon starter i gruva og derfor arbeider LKAB intensivt med hvordan neste generasjons pelletsverk skal utformes. Som en del av HYBRIT-initiativet skal en fabrikk på basert på biobrensel bygges ved LKABs fabrikk i Malmberget i Sverige. Prosjektet koster om lag 80 millioner svenske kroner. Å teste biooljesystemet er en del av pilotfasen og har som formål å konvertere ett av LKABs pelletsverk fra fossilt til 100 prosent fornybar brensel. Det innebærer at LKABs fossile kulldioksidutslipp kommer til å gå ned med opp til 40 prosent for bedriften i Malmerberget i løpet av testperioden. Dette tilsvarer 60.000 tonn pr år. På lengre sikt er målet for LKAB å ha en helt kulldioksid-fri pelletsproduksjon.

- Ved HYBRIT undersøker vi hvordan vi kan bytte varmeteknikk i pelletsprosessen, noe som er selve hjertet i våre foredlningsverk. Parallelt gjennomføres forsøk i eksperimentanlegget i Luleå med en annen varmeteknikk. Forsøkene skal sikre at ny biobrensel og plasmabrennere fungerer i pelletsverkets unike miljø. På sikt skal det her gjøre LKABs jernmalmpellets helt kulldioksidfrie, sier Jan  Moström. Han er konsernsjef i LKAB.

Om HYBRIT blir en suksess vil dette minske Sveriges utslipp av kulldioksider med 10 prosent.

– Sammen med våre eiere vil vi kunne løse grunnproblemet med utlsipp fra jern- og stålindustrien. Initiativet er avgjørende for at Sverige skal kunne møte de kravene som ble satt i Paris-avtalen og najsonalt, og dette er vårt bidrag til å bekjempe klimaendringene. En fossilfri produksjon av jernmalmpellets er ett viktig skritt for å nå disse målene, sier Mårten Görnerup, som er adm. dir. i Hybrit Development.

– Vattenfall ser fram til å ytterlige å utivkle dette samarbeidet. Vårt partnerskap med SSAB og LKAB spiller en viktig rolle i elektrifiseringen av industrien og bidrar til en fossilfri verden i løpet av en generasjon, sier Magnus Hall. Han er adm.,dir., i Vattenfall.

- Vi er på vei mot å revolusjonere teknikkspranget og vise verden at det går an å produsere stål uten å slippe ut kulldioksid. Arbeidet med å utvikle en helt fossilfri stålproduksjon går som planlagt, og jeg er ganske sikker på at vi kommer til å lykkes. Samtidig fortsetter SSAB å minske vårt klimaavtrykk på andre områder, sier adm. dir. i SSAB, Martin Lindqvist.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.578