23948sdkhjf

Forsiktig optimisme hos rederiene

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Rederiene forventer økt lønnsomhet og flere nyansettelser i 2019. Det viser Rederiforbundets Konjunkturrapport for 2019, som ble overlevert til statsminister Erna Solberg tirsdag.

Les også: Rederi-Henriksen blir FN-mann

Til tross for svært krevende markeder de siste årene, forventer både transportsegmentene og offshoresegmentene bedre lønnsomhet i 2019.

Norske rederier i utenriksfart hadde en samlet omsetning på 229 milliarder kroner i 2018, en oppgang på 11 prosent fra året før. Det er spesielt transportrederiene i internasjonal fart (deep sea) som vokste kraftig i 2018, drevet av en økning i fraktratene i andre halvdel av 2018. 60 prosent av rederiene forventer økt omsetning i 2019, mens 20 prosent forventer redusert omsetning og 20 prosent uendret.

Deep sea-rederiene er igjen den største gruppen i norsk utenriksfart. Inntektene økte vesentlig i 2018 og forventes å bli på totalt 120 milliarder kroner i 2019.

Resultatene fra medlemsundersøkelsen viser at norske rederiers inntekter fra markeder utenfor Norge utgjør 61 prosent, 139 milliarder kroner, av samlet omsetning i 2018.

Les også: Mottar konjunkturrapport fra Rederiforbundet

For nærskipsfarten (short sea) er Tyskland fortsatt det største markedet, etterfulgt av Storbritannia. For deep sea-rederiene er USA og Kina viktigst. Norge og Storbritannia er viktigst for offshore- og rigg-rederiene.

Offshoresegmentene forventer fortsatt krevende markeder med høye opplagstall, fortsatt press på ratene og forholdsvis korte tidshorisonter på kontraktene.

Flere år med store kostnadsreduksjoner og effektivitetsforbedringer, kombinert med omfattende konsolideringer i leverandørindustrien, har gitt vesentlig økt lønnsomhet på norsk sokkel. Kombinasjonen av store kostnadsreduksjoner og en mer stabil oljepris, som er vesentlig høyere enn på de laveste nivåene, har ført til svært gode marginer for oljeselskapene.  

-Når aktivitetsnivået tar seg opp og markedene strammer seg til på kapasitetssiden må oljeselskapene også forvente en vesentlig økning av ratene på skipsoperasjoner, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg.

Les også: Riggselskapene ser lys i tunnelen

Antall skip i opplag nådde toppen vinteren 2017. Pr. februar 2019 ligger 112 skip og 20 rigger i opplag, mot 137 skip og 25 rigger i februar 2018. Medlemmene i Norges Rederiforbund forventer at antall skip i opplag vil falle til 78 skip og 15 rigger ved utgangen av året. Denne reduksjonen i antall skip og rigger i opplag skyldes en kombinasjon av økt aktivitet og salg av skip.

I årets medlemsundersøkelse oppgir halvparten av rederiene at de vil fornye flåten og bygge nye skip i løpet av de neste fem årene. Rederiene anslår at de vil kontrahere til sammen 137 skip og fem rigger i løpet av perioden. Det er særlig innen deep sea og short sea at størsteparten av kontraheringene er ventet. Over 40 prosent av rederiene, i hovedsak nærskipsfartsrederiene, anser norske verft som aktuelle ved bygging av nye fartøy.

- Nærskipsfarten står foran en omfattende flåtefornyelse. Dette er en stor mulighet til å utvikle og implementere ny teknologi som kan gi oss en mer miljøvennlig og konkurransedyktig nærskipsfartflåte, samtidig som vi utvikler teknologi som kan eksporteres til et større marked, sier Harald Solberg.

Norske rederier, offshorevirksomheter og leverandørbedrifter er godt posisjonert til å ta en større rolle i fornybar­markedet, som for eksempel innen offshore vindkraft, eller havvind. Tre av ti rederier har aktivitet i havvindmarkedet i dag.

Les også: Riggbransjen foran et tøft år

27 prosent av rederiene oppgir at havvindmarkedet er interessant for deres virksomhet de neste fem årene. Blant offshore service-rederiene oppgir 55 prosent at de vurderer aktivitet i havvindmarkedet de neste fem årene.

18 prosent av rederiene oppgir at de vurderer havbruksnæringen som interessant de neste fem årene, mens 14 prosent sier det samme om havbunnsmineraler.

  

Kilde: Pressemelding fra Norges Rederiforbund
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Kjøkkenprodusent er konk

Vant kontrakt for TechnipFMC Norge

Kommunen vil redde Vard Aukra

Lederskifte i Island Offshore

ABB lanserer podcast om grønt skifte i havbruk

Agnete Johnsgaard-Lewis ny sjef i Norske Shell

Nyhetsbrev

Tre Hurtigruteskip blir hybride

1

Alt klart for Aqua Nor

Her er 24 nye næringsmuligheter for Norge

Fisk på land avhengig av AGA

Tyrkisk militærkupp - i Storbritannia?

Ukens vits: Billig kjole

Ny elferge på Breviksambandet

Bedre for Endur

Økt fastlandseksport

Fortsatt mye svovel i lufta i Øst-Finnmark

- Må satse på havvind nå!

Rosenberg skal foreta «extreme makeover»

Ny verdens største brønnbåt på vei

Ny rapport: Havbruksnæringen vokser

Kongen utnevner letegeolog til Ridder av St. Olavs Orden

RS «Prinsesse Ragnhild» døpt

Har laget torgboder – flere er interesserte

Wärtsilä blir ett selskap i Norge

Ukens vits: Lønnsforhøyelse

Imenco kjøper undervanns-kommunikasjonsvirksomhet

Internasjonalt forskningsprosjekt på havet

Se alle Bedriftenes egne nyheter

- Rust deg til å møte fremtiden

Arcos Hydraulik AB satser i Norge sammen med Fuglesangs AS

Kverneland Aqua flytter

Tilbyr totalpakke for havbruksnæringen

HYDAC Prosessfilter

Beckhoff Automation på Aqua Nor

Aqua Nor 2019 - Transport av dødfisk ved hjelp av vakuum

Casestudie: TRIPLEXPUMPE stempelpumpe for amoniakk - Lionpak

Besøk oss på Aqua Nor 2019

LASER-skjæring

Sew-Eurodrive til Aqua Nor

Hydac til Aqua Nor 2019

New concept designed from Munck Cranes

Brødrene Dahl AS stiller ut på OTD19, 16-17. oktober i Stavanger.

FPU ladesett art nr 2114307

Stort utvalg av luftdrevne motorer fra SPX og GLOBE

HARALD PIHL AB stiller ut på OTD19 i Stavanger.

JUMO er utstiller på Aqua Nor i Trondheim 20-23 augusti

Nyhet! CombiMaster-serien

Nippon Gases på AquaNor 20.-23. august

Åpner sveisesenter på Alnabru

Kampanje

Revisjonsstans på Gullfaks C

Månedens referanse – Juli 2019

Mennesker og roboter hånd i hånd: Fornuftig bruk av HRC-løsninger

Send til en kollega

0.143