23948sdkhjf

Grunnstøtte – meldte ikke fra

Rederiet Sølvtrans meldte ikke fra til Sjøfartsdirektoratet om en grunnstøting for et av fartøyene deres, før det hadde gått nærmere to uker. Et alvorlig brudd, mener Sjøfartsdirektoratet.

Når fartøy går på grunn, har rederiene/eierne meldeplikt til Sjøfartsdirektoratet om hendelsen. Rederiet Sølvtrans’ brønnbåt «Ronja Superior» gikk på grunn 13. januar i år – utenfor Skottland. Den var på oppdrag for oppdrettskjempen Mowi.

Regelverket er klart: Ved grunnstøting og andre alvorlige hendelser skal båten og rederiet melde fra til Sjøfartsdirektoratet «uten opphold». Ifølge Klassekampen gikk det nærmere to uker fra «Ronja Superior» grunnstøtte før Sølvtrans meldte fra om hendelsen. Det er nemlig direktoratet som skal vurdere hva som skal skje videre med grunnstøtte båter: Om fartøyene skal på verksted eller få assistanse fra slepebåt.

Til Klassekampen sier kommunikasjonssjefen i Sjøfartsdirektoratet at de ser alvorlig på at verken rederi eller kaptein har meldt fra om grunnstøting. I tillegg til ikke å melde fra om hendelsen, reagerer direktoratet også på at fartøyet gikk rett til verksted – Sollund Verft. For hvis skipet seiler uten gyldig sertifikat vet ikke direktoratet om hvilke skader fartøyet er blitt påført. Det kan i så fall føre til gebyr. Sjøfartsdirektoratet sier til avisa at de nå må vente på rederiets rapport og at det trolig blir et tilsyn fra etatens side.

Det var først da medier fikk nyss om grunnstøtingen og begynte å stille spørsmål om grunnstøtingen at Sølvtrans tok kontakt med direktoratet, som ikke kjente til grunnstøtingen før dette. Da hadde det gått snart to uker siden uhellet skjedde.

Rederiet har ikke svart på avisas henvendelser men skriver i en pressemelding som ble sendt ut fredag at ««Ronja Superior» hadde en grunnberøring ved innseiling til Maillag 13. januar. Fartøyet gikk til Maillag og losset fisk som planlagt. Det har ikke vært fare for liv, miljø og materielle verdier. Skipet er nå ved Sollund Verft i Sollund kommune for utbedring av skade, samt årlig vedlikehold. Sjøfart er informert».

Utover denne pressemeldingen vil ikke rederiet kommentere saken ytterligere.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094