23948sdkhjf

Aquatraz: Skal sørge for et lusefritt laksefengsel

| Av Redaksjonen/MD | Tips redaksjonen om en historie

For litt under en måned siden ble den første laksen sluppet ut i en flunkende ny prototype-merd nord i Trøndelag: Med nót i stål og vannstrøm inkludert skal merden Aquatraz både hindre rømming og trimme laksen, mens Norsk institutt for vassforsking (NIVA) holder oppsyn med lusene og vannmiljøet i merden.

VIDEO: Se merden bli bygget ved Fosen Yard

Les også: Elkem Solar innvilges økt utslipp

Navnet på det nye merd-konseptet er inspirert av fengselsnavnet Alcatraz, fengselet på ei øy i San Fransisco-bukta som ingen fange kunne rømme fra. Målet for den nye merden er at den skal være like rømningssikker – og forhåpentligvis mer lusefri.

- Det er stas og veldig artig å få være med på dette prosjektet, sier forskar Sara Calabrese ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Hun og kollega Anders Hobæk er nettopp komnmet tilbake fra prøvetaking. Merden ligger i Eiterfjorden nord i Trøndelag, og i det kommende året skal NIVA drive miljøovervåkning i merden.

Aquatraz er et samarbeid mellom oppdrettsselskapet Midt-Norsk Havbruk og Seafarming Systems. Merden er 18 meter dyp, 160 meter i omkrets og har en ny utforming som ikke er testet før, blant annet ved at merden kan heves, får vannforsyninger fra dypet og har et skjørt i stål.

Les også: Aquatraz nr 2 på vei

- De åtte første meterne under vann er merden omkranset av en tett vegg. Det skal hindre lusa i å komme inn til laksen. Lusa pleier nemlig å holde seg øverst i vannsøylen, forklarer Calabrese, som har doktorgrad i semi-lukkede oppdrettssystem, slik som Aquatraz er.

Siden veggen, eller luseskjørtet, som det heter på fagspråket, er laget i stål, blir det ikke deformert av mekanisk påvirkning, slik som er tilfelle med andre luseskjørt. Da blir det heller ikke lekkasje av vann – det vil si lus og alger – inn i merden.

BEGEISTRET: Sigrid Rosenvinge Moe, lærling i Midt-Norsk Havbruk, er begeistrT over Aquatraz. (FOTO: SARA CALABRESE, NIVA)

- Målet er jo å holde lusa ute. Vi skal sammenlikne forekomst av lus, alger og maneter i Aquatraz-merden, i tilstrømmende vann og i en konvensjonell merd for å undersøke effekten av stålveggen, forklarer Calabrese.

Les også: Midt-Norsk Havbruk tildeles fire utviklingskonsesjoner

NIVA skal også undersøke resultatene for vannkjemi, temperatur, oksygeninnhold og vann-strøm. Ved å sammenlikne fiskevelferd, fiskehelse og fiskevekst mellom den nye merden og den konvensjonelle merden skal forskerne vurdere hvor stor effekt vannkvalitet og anleggstekniske løsninger har for laksen og for forekomsten av lus.

Vannkvaliteten i merden er avhengig av en rekke faktorer, forteller NIVA-forskeren, og ramser opp:

- Hvor dypt går skjørtet, og hvor kommer vannmassene fra? Hvor mye fisk er det i merden, og hva slags fôring får de? I tillegg spiller vind, nedbør og lagdeling i vannet inn på vannkvaliteten i merden - for å nevne noe.

I den nye Aquatraz-merden skal de kontrollere noen av de ytre faktorene: Vannet blir nemlig pumpet opp fra havbunnen og satt i sirkulasjon i merden. Siden vann fra større dyp har mer oksygen enn vann ved havoverflaten, får laksen i oppdrettssystemet mer oksygenrikt vann enn om vannforsyningen bare hadde vært passiv transport gjennom nóta. Vanntilskuddet fra bunnen gjør også at temperaturen i hele merden blir jevnere. Pumpen, eller strømsetteren, sørger dessuten for at det blir optimal strøm for fisken så den får trimmet seg.

I stedet for en pumpe, er det i den tradisjonelle merden en såkalt midtnorsk-ring. Fra denne ringen, som er i bunnen av merden, blir det sluppet ut luftbobler som drar med seg dypvann oppover i merden slik at vannmassene blandes. I Aquatraz er midtnorsk-ringen bare back-up.

- Det blir spennende å se effekten av strømsetterne på vannkvaliteten, og hvor forskjellig det blir fra den konvensjonelle merden, sier Calabrese.

Dette er den første av fire Aquatraz-merder som er planlagt, og flere skal det bli. Nummer to er allerede under produksjon på Fosen Yard i Indre Fosen kommune, og skal slepes opp til søster-merden sin i Eiterfjorden så snart den er ferdig rundt årsskiftet. Vannmiljø-overvåkningen til NIVA skal bidra til at hver nye Aquatraz-merd blir litt bedre enn den forrige.

- Vannet til fisken er som lufta for oss – altså helt avgjørende. Derfor er god kvalitet på vannmiljøet avgjørende for fiskehelse og -vekst. Ved å systematisk sammenlikne ny teknologi med konvensjonelle metoder, og deretter forbedre teknologi og rutiner basert på resultatene, er Aquatraz et viktig prosjekt på veien mot å takle noen av de største utfordringene i oppdrettsnæringen i dag, nemlig lus, laksedød og rømning, avslutter NIVA-forskeren. 

Kilde: NIVA
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Vil ha opdrettsanlegg på havbunnen

Krever bedre oljeberedskap i Nord

Satser på Fjord Hybrid

Nytt salgssamarbeid

Krabbefisker i trålen?

Midt-Norsk Havbruk har fått «Karoline»

Nyhetsbrev

Ny daglig leder i Elpro

Vil bygge nytt settefiskeanlegg

Fiskebåt mistet roret – måtte ha hjelp

Må investeres betydelig i sjømatnæringen

Må si opp 45 ansatte

God start på sjømat-eksporten i år

Forsiktig optimisme hos rederiene

Nybyggingskontrakt til Stadyard i Måløy

Populært nytt skipsfinansieringstilbud

Smertefullt med avlusing i varmt vann

Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong

Ny fôrflåtekontrakt for Nor-Mær

Laksen trives i lukket anlegg

Godtar forelegg på 4,5 millioner kroner

Full fart hos Risnes

Satser og bygger mot industrien i Midt-Norge

Seks tonn skal gjøre ferje mer stabil

Sikrer ren energi til Havfarmen

Se alle Bedriftenes egne nyheter

BRANNSIKKERHET: Har bedriften øvd på evakuering?

Astrup AS kan nå tilby smidde emner i en rekke kvaliteter og utførelser

Produktnyheter vekket stor interesse på KUKAs automasjonsdager

FJERO fills major order for skidding cylinders for Russia

Vibrasjonsfri dreiing – digitalt tilkoblet

Besøk oss på Control 2019 i Stuttgart!

Lav terskel med KUKA Ready Packs

Astrup har blant annet karbonstål på menyen til påske!

Kulelagerhuset: Slik finner du dine lagringer ut i fra mål og/eller referansenummer

HYDAC: Øk driftssikkerheten og oljens levetid i dine hydraulikksystemer

Summ Road Show IBS QMS & Teamcenter

Brannsikkerhet: Er bygget mitt forskriftsmessig sikret?

Watech Introduserer HMS-Sikker Rørspyling

Spilde Mek ISO-sertifisert

ZEISS utvider seg!

Energibesparende ventilasjonsfilter fra Interfil

SDT 340 Kit packed in cardbox

Hentec stiller ut på The 24th International Offshore Crane and Lifting Conference

Tankspyling for små tanker

TL50 pro med IO link. Programmer ditt lystårn selv

BRANNSIKKERHET: Brannkurs og opplæring

Profinet-kabel i robotapplikasjoner

Trådløst Solution Kit for Vibrasjonsovervåking

Forståelse av maskinens utnyttelse gir betydelig effektivitetsbidrag

voestalpine på SSV Conference 2019 - Spennende nyheter innen stål og 3D pri...

Send til en kollega

0.181