23948sdkhjf

Elkem Solar innvilges økt utslipp

På tross av strengere krav tillater NIVA fabrikken på Fiskå å øke utslippet av metaller
Elkem Solar kan ifølge den nye utslippstillatelsen for renset avløpsvann slippe ut 50 kilo kobber, 50 kilo nikkel og 20 kilo arsen i sjøen hvert år. I tillegg er utslippsgrensene for jern, aluminium og sink økt, og utslipp av disse komponentene er beregnet til henholdsvis 250, 50 og 15 kilo årlig, skriver Fædrelandsvennen.

Selv om NIVA har benyttet seg av en strengere måte å teste risikoberegningen på er konklusjonen av testingen at utslippet ikke vil forårsake økt miljøstress av betydning for vannforekomsten i Fiskåbukta i Kristiansandsfjorden.

- Meg bekjent er dette første gang NIVA i en miljørisikovurdering har tatt hensyn til en mulig samvirkeeffekt av tungmetaller. Vanligvis vil vi beregne utbredelsen basert på den enkeltkomponenten som kommer dårligst ut, men i denne beregningen har vi gjort en samlet effektvurdering for alle metallene vi hadde utslippstall for. Således har vi gått strengere til verks enn før, sier NIVA-forsker Jonny Beyer.

Kapasitetsutvidelse
Behovet for økt produksjonskapasitet er bakgrunnen for Elkem Solars ønske om utvidede utslippskrav.

- Vi ønsket å øke kapasiteten til 7500 tonn i året for ikke å bli utkonkurrert. Da fabrikken startet var utgangspunktet 5000 tonn, og det har siden økt til 6000, sier Elkem Solars verksdirektør Geir Ausland.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062