23948sdkhjf

Nytt vertktøy for barriere-innsamling

Eni Norge har i samarbeid med Safetec og SINTEF utviklet et web-basert verktøy for innsamling, systematisering og presentasjon av sikkerhetskritisk informasjon på Goliat-plattformen i Barentshavet.

Systemet måler og overvåker over 10 600 tekniske komponenter i sanntid. Denne innovative løsningen er nå for første gang tatt i bruk offshore.

Dagens løsning gjenspeiler flere års intensivt arbeid i næringen for å utvikle bedre metoder og systemer for risikostyring. Siden 2013 har Eni Norge med design- og ingeniørstøtte fra Safetec og SINTEF, og programvareutvikling av Eigen Ltd, utviklet et software-verktøy (BSP - Barrier Status Panel) som skal gi bedre informasjon om status på storulykkekritiske barrierer til bruk i daglige prioriteringer. Verktøyet hadde sin offisielle lansering rett før sommeren.

- Barrierepanelet gir oss sanntidsdata fra vedlikeholdsstyringssystemet og kontrollsystemet, og på den måten kan vi visualisere risikobildet på innretningen til enhver tid. Dette er en fenomenal forbedring i forhold til tidligere systemer fordi det har drastisk øket muligheten vår til å forstå hvilke feil på sikkerhetskritisk utstyr som har mest påvirkning på storulykkerisiko, og som dermed må prioriteres, sier Live Fornes, som er prosjektleder for barrierprosjektet i Eni Norge.

Informasjonen kan aggregeres i flere forskjellige visninger, tilpasset ulike brukergrupper. Foreløpig brukeropplevelse og tilbakemeldinger er positive. Barrierestatuspanelet bidrar til økt risikobevissthet, både i daglige statusmøter, og også som beslutningsstøtte under arbeidsplanlegging og godkjenning.

De to fagmiljøene Safetec og SINTEF er ledende på risikostyringsområdet og har vært viktige samarbeidspartnere for Eni Norge i utviklingen av barrierepanelet.

- Samarbeidet om utviklingen av barrierepanelet har vært en spennende mulighet til å anvende vår kunnskap innenfor barrierestyring og visualisering av risiko for å utvikle et avansert risikostyringsverktøy. Barrierepanelet presenterer status på sikkerhetssystemene på en ny og innovativ måte og gir operatørene en bedre forståelse av risikobildet på en innretning, sier SINTEFs prosjektleder Knut Øien.

- Det har vært veldig spennende å få være med Eni Norge på å utvikle et verktøy for barrierestyring som er helt i verdensklasse. Eni sitt barrierepanel utnytter digital teknologi på en fremragende måte, både til å overvåke tilstanden på enkeltkomponenter og plattformen totalt sett. Et førsteklasses utgangspunkt for risikostyring om bord på Goliat, sier Safetecs prosjektleder Ole Magnus Nyheim.

Barrierer defineres som planlagte tiltak som skal gjenvinne kontroll eller redusere utviklingen eller konsekvenser av storulykker. Barrierene kommer i tillegg til iboende sikkerhets- og kontrolltiltak, som skal forhindre tap av kontroll.

Kilde: Pressemelding fra Eni Norge

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109