23948sdkhjf

Metallprisene gikk ned i august

I juli og august 2018 gikk metallprisene ned og bidro til å dempe veksten i produsentprisindeksen (PPI) totalt. Prisnedgang på ikke-jernholdige metaller, også aluminium, var den viktigste driveren for nedgangen.

Det viser den ferske produsentprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som ble presentert mandag.

Sett under ett ligger metallprisene i august 2018 fortsatt over nivåene vi har sett de seineste åra. Norge er Europas største produsent av primæraluminium, og aluminiumsprisen er derfor av stor betydning for økonomien i flere norske industriforetak. Metallindustrien er generelt en viktig næring i Norge, og aluminiumsindustrien er den mest tungtveiende i denne industrigrenen.

I tråd med øvrige rekorder som ble slått sommeren 2018, nådde produsentprisindeksen i august sitt høyeste nivå siden serien startet ved årtusenskiftet. Også juni og juli hadde rekordhøye noteringer. Sist indeksen var på noenlunde tilsvarende nivå var i januar 2014, før oljeprisfallet som preget verdensøkonomien de følgende åra.

Etter et par måneder med moderat fall i oljeprisen snudde utviklinga i august, da indeksen for oljeutvinning økte med snaue 0,9 prosent. Dette til tross for at oljeprisen på verdensmarkedet gikk noe ned i samme periode. Avviket har sin årsak i valutaeffekter. Krona har de siste månedene svekket seg mot dollaren, og fra juli til august bidro kursendringa til et løft i oljeprisen regnet i norske kroner, en prisstigning som ikke gjenspeiles på det internasjonale markedet der prisen stadig måles i dollar.

Gassprisen målt i dollar økte marginalt fra juli til august. Målt i norske kroner var økningen mer markant. Også her skyldes avviket den endrede valutakursen.

Råolje, naturgass, elektrisitet og raffinert petroleum har vært toneangivende for den totale produsentprisindeksen, og august 2018 var intet unntak. Tross prisnedgang i flere viktige bransjer, som næringsmiddelindustrien og metallindustrien, løftet energivarene totalindeksen. Når PPI totalt i august 2018 lå nær 23 prosent høyere enn i samme måned året før, skyldes det en kraftig vekst det siste året innenfor både energiråvarer, raffinerte petroleumsprodukter og kraftforsyning.

Kilde: Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063