23948sdkhjf

Norsk Stål: Stålprisene er stigende

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Etter at USA innførte en toll på 25 prosent for stål og 10 prosent for aluminium har dette ført til en kraftig prisoppgang for stålprodukter i USA. Produsentene av stål i USA tjener store summer, mens deres kunder får store problemer.

Dette skriver Norsk Stål i sin tredje markedsrapport i år. «Prisene til kundene er skyhøye sett i forhold til andre land, noe som gjør at produktene som inneholder stål øker i pris, og derfor vanskelige å eksportere. Selv med en tollbarriere på 25 prosent, er det i dag mulig for verk utenfor USA å selge til USA med fortjeneste. Her i Europa har vi fått en oppgang i prisene for armering, bjelker og formstål.  Fra juli til august øker produsentene sine priser, og vi forventer en ytterligere oppgang i september», heter det videre i rapporten til Norsk Stål. Videre i rapporten skriver bedriften: «Årsakene til økningene er god etterspørsel, samtidig som verkene stenger ned produksjonen for å avvikle ferie. Verkene vil med denne prisøkningen kompensere for de økte kostnadene som har vært i produksjon og transport. Skrapprisene har i løpet av juli hatt en liten svekkelse, noe som medvirker til at oppgangen ikke blir så stor som den ellers ville blitt. Det er ikke bare bøndene som har problemer med tørken, strømprisene i EU har økt kraftig og Rhinen, som er en viktig transport-åre for mange stålverk, har så lav vannstanden den påvirker logistikken. Færre tonn pr. lekter fører til manko på lektere, og noe av transporten må over på biler. Dette driver kostnadene opp».

Les også: Handelskrigen påvirker norske bedrifter

Norsk Stål skriver videre i sin markedsrapport at inflasjonen økte mer enn forventet i juli måned, noe som tyder på at den varslede renteoppgangen vil starte i september. Etter en periode med styrket krone ser man nå igjen at den svekker seg mot Euro. Det gjenstår å se om bankenes forventning til fortsatt styrket krone vil fortsette, slik som forutsatt mot slutten av året.

Stål: Nok en gang er Norsk Stål overrasket over styrken i markedet i tredjekvartal. Etter en liten dipp i slutten av andrekvartal ser det nå ut til at prisene igjen er stigende. Man skulle tro at store tonnasjer måtte finne nye markeder som en følge av USAs handelshindringer på stålprodukter, men det kan virke som om stålprisen i USA bare har steget tilsvarende ståltollen og at USA ikke er stort nok til å ha noen reell innvirkning på stålprisene i verden. «Varmvalset coil koster nå minst 30 prosent mer i USA enn i resten av verden. Prisene i Europa og Kina er tilnærmet identiske. Det er mange underliggende faktorer som tilsier at vi kunne få en korreksjon av stålprisene nå. Kina har stengt mange gamle og utrangerte verk, men det har ikke resultert i noen nedgang i verken kapasitet eller produksjon, heller tvert om. De nye verkene har bare økt produksjonen tilsvarende det som ble stengt, -og mer til», skrives det videre. Faktisk har Kina økt råjernsproduksjonen med utrolig 17prosent  fra 823 mt til 976 mt pr år. Dette er en økning som tilsvarer omtrent hele EUs produksjon i løpet av ett år. Kina har altså ikke noe stort behov for å øke eksporten utover dagens nivåer. I Europa er behovet også godt og svakt økende. I Norden har grovplateverket NLMK Dansteel stopp i produksjonen i ukene 36, 37 og 38 på grunn av installasjon av nytt anlegg for akselerert avkjøling. Dette medfører noe begrenset kapasitet utover høsten.

Et annet grovplateverk, Ilsenburg Grobblech i Tyskland har også produksjonsstopp på grunn av installasjon av ny herdelinje denne høsten. Samtidig fornyer Voestalpine i Østerrike en av masovnene sine, og har ingen emnesproduksjon til plateverkene (både coil og grovplater) sine før i oktober. Alle de nevnte stoppene er ekstraordinære produksjonsstopp utover de årlige vedlikeholdsstoppene. Det forventes derfor generelt økende priser og leveringstider på grovplater i Norge (og i Europa generelt) på grunn av dette.

Råmaterialer og skrap: Tyrkia er ofte temperaturmåleren i skrapmarkedet, og er det landet som har blitt rammet hardest av handelshindringer på stål. Det benyttes mye skrap og lite jernmalm i Tyrkia. Men selv om Tyrkia kjøper mye skrap og markedet er noe nervøst, ikke minst på grunn av den siste tidens valutauroligheter, ser det ikke ut til å påvirke skrapprisene negativt på verdensmarkedet. Skrap fra USA har normalt blitt eksportert til Kina, men etter den siste tids handelshindringer har dette stoppet helt opp. Også skrapmarkedet er i relativt god balanse, og ingen kollaps kan forventes. De andre råmaterialene som råjern (pig iron), metallurgisk kull (koks) og jernmalm er stabilt høyt priset.

Les også: Norsk Stål sentral i pilotprosjekt

Rustfritt stål: EU-kommisjonen har pr. 18. juli innført midlertidige importkvoter til EU for de neste 200 dager på rustfritt stål med, unntak av kvartoplater, fra land som Kina, India og Sør-Afrika m.m. Import utover den vedtatte kvoten, som er noe mindre enn snittet for 2017, vil tillegges ytterligere 25 prosent toll. Dette vil kunne føre til at det kjøpes mer rustfritt stål fra europeiske verk, slik at leveringstider kan bli lengre og prisen kan gå opp. Nikkelprisen har etter en lang opptur nådd toppen i juni på rundt 15 000 USD for så å falle tilbake med mot 13500 i juli og august. Dette gjenspeiler seg i legeringstillegget som har falt. Stille ferietider i Europa betyr en del vedlikehold hos verkene. Basisprisene har som forventet ikke endret seg nevneverdig siste tiden, og leveringssituasjonen er normal.

Aluminium: Etter at vi hadde en kraftig økning i noen korte uker i begynnelsen av april, for så å falle igjen i slutten av måneden, har råvarebørsen vært stabil den siste måneden. Produsentene av aluminium, både plate og profiler, har normale leveringstider. Den svake kronekursen spesielt mot USD er med på å holde prisene oppe.     

Norsk Ståls konklusjon er som følger: «Kortsiktig har innføringen av toll på stål til USA ført til en kraftig prisøkning for stålprodusentens kunder. Dette medfører store ulemper spesielt for de som er avhengig av eksport. En eventuell styrking av kronen vil bidra til å dempe prisøkningen i Norge».

 

Kilde: Markedsrapport fra Norsk Stål


Hold deg oppdatert med Metal Supply NO

Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Oljebransjen: Vi er midt i en ny opptur!

LetSea etablerer havbrukssenter på Dønna

Stål-etterspørselen vil øke også neste år

Sterke tall for Aker BP

Se bildene fra OTD

Beste stands på OTD

Nyhetsbrev

Bred optimisme i industrien

Norsk Industri bekymret for USAs proteksjonisme

Norge går til sak mot Trumps ståltoll

- Vi mener at USAs tilleggstoll på stål og aluminium er i strid med WTO-regelverket, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Toralf Hustveit går til jobb i Norner

- Nødvendig å sjøsette 100 nullutslippsfartøy årlig

- Skal vi nå målene om 40 prosent reduksjon av klimagasser fra innenriks skipsfart innen 2030, må vi sjøsette om lag 100 lav- og nullutslippsfartøy årlig.

Hexagon Ragasco har nådd en ny milepæl

Øker produksjonen av resirkulert aluminium

Bra besøk på OTDs første dag

Tredje generasjon tillitsvalgt

VIDEO: Slik går byggearbeidet på Norges første innendørs skianlegg

Se bildene fra da Metal Supply fikk komme på guidet tur gjennom SNØ-byggeplassen.

Storkontrakt med Nordlaks

- «Nå eller aldri»-øyeblikk

Ny konst. adm. dir. i EMGS

USA-stål opp 4,6 %

Amerikanske stålverk leverte 4,5 prosent mer stål i årets åtte første måneder sammenliknet med samme periode i 2017.

Fosen kjøper tysk verft

Rosenberg får oppdrag på Edvard Grieg-plattformen

Kontrakten gir viktige ringvirkninger lokalt og regionalt, og vil på det meste sikre arbeid til 130 personer.

Aker Biomarine bygger nytt forsyningsfartøy i Kina

Ny smell for Schlumberger i fjor

Ny kommersiell direktør i DOF Subsea

VIDEO: Produksjonsstart på Oseberg Vestflanken 2

Må kanskje rive hele bygget

Canada med ståltoll mot Kina

«Katastrofebrann» for Mjøndalen-bedrift

Equinor inngår avtale med CGI

Forlenget liv for Snorre

«Junior» overlevert og satt i drift

Fusjon gir ny rigg-gigant

Ny Neptune-sjef fra Shell

Aibel med rapport om samfunnsansvar

Høye aluminiumspriser

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Rusttrege plater

Astrup AS vant "Best Stand Awards" under årets Offshore Technology Days

kNm Hydraulikk ISO 9001:2015

EUROBLECH 2018: World Class Manufacturing

Møt Bahco på OTD!

90% raskere laserskjæring og lavere gassforbruk med AMADA CFC-teknologi

NavCom Service

Hvordan kan bygg være en del av et smartere samfunn? Se film her!

Mål større område med færre mikrometere på kortere tid!

Schneider Electric i ny samarbeidsavtale med Elbilforeningen og Bravida

Stafa Industrier/Stansefabrikken på Elmia Subcontractor

Stafa Industrier/Stansefabrikken på Elmia Subcontractor

Månedens medarbeider for september

RMIG Nold stiller ut på IZB 2018

Innovasjon i verdensklasse utfordrer industristandarder i bolting

Ser du etter tetningsløsninger med X-Faktor? Møt oss på OTD messen!

Fire Hioki produkter vinner 2018 Good Design Awards

PAO FONG manuell fresemaskin

Datek Løfteteknikk har levert 4 stk. kraner til Pretec!

SWP blir medeier i JPT AS

RS Components kunngjør distribusjonsavtale for industrielle produkter fra C...

DAVI på besøk hos iTec

Null puls. Null problem!. Innovativ multi membran pumpe som er tilnærmet pu...

Velkommen til OTD 2018 og vår stand!

Jergo AS med spennende nyheter under OTD2018

Send til en kollega

0.204