23948sdkhjf

Kværner igangsetter ytterligere kostnadskutt

Skuffelse i Kværner etter anbudstap på Johan Sverdrup. Nå må selskapet gjennom ytterligere kostnadskutt og kapasitetstilpasning.
Statoil annonserte i dag at kontrakten for leveranse av dekket til boreplattformen til Johan Sverdrup er tildelt Aibel. Dette var et oppdrag Kværner hadde en sterk ambisjon om å vinne.

De siste to årene har Kværner arbeidet systematisk med å redusere eget kostnadsnivå og øke produktiviteten. Dette har gjort det mulig å tilby et lavere prisnivå for leveranse av det første plattformdekket til Johan Sverdrup-utbyggingen. Plattformene til Johan Sverdrup er store og kompliserte, samtidig som de har en stram timeplan. Kværner har derfor ment at selskapets ekspertise og kostnadsnivå ville være konkurransedyktig. Dette skriver Kværner på sitt nettsted tirsdag.

-Tapet av dette anbudet er en skuffelse, og samtidig en illustrasjon på hvor hard konkurransen om hvert oppdrag er. Vi tar det som et signal på at vi ikke bare skal arbeide enda hardere med å innføre ytterligere kostnadsreduksjoner i Kværner, men at vi også vil vurdere om vi må endre vår gjennomføringsmodell og øke bruken av underleverandører, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner.

Nedbemanning før sommeren
Kværner hadde ved starten av 2015 en ordrereserve på 16,5 milliarder kroner. Dette omfatter flere store prosjekter der noen avsluttes i 2015 og andre i 2016 eller senere. Det gir en god grunnbeskjeftigelse innenfor de fleste av Kværners virksomheter, som i tillegg til leveranse av plattformdekk, også omfatter plattformunderstell i stål og betong, samt prosessanlegg på land. Konsernet har muligheter for å utvide virksomheten innenfor tilstøtende segmenter, slik som oppkopling av nye plattformer offshore, ferdigstilling, demolering og større oppgraderinger på eksisterende anlegg.

Kværner ser at det vil være en betydelig etterspørsel etter ekspertise på slike områder i lang tid fremover, men i dagens turbulente marked er det vanskelig å anslå når det kan ventes at nye prosjekter vil starte. I 2015 er det noen få, men sentrale kontrakter som skal tildeles, og boreplattformen til Johan Sverdrup var en av disse.

- I denne industrien hvor store oppdrag varer flere år tar det noe tid før man ser effektene av kontrakter som vinnes eller tapes. Vi har tidligere kommunisert at det er viktig for Kværner å vinne alle de sentrale anbudene i år. Utenom det store prosjektet for boreplattformen for Johan Sverdrup er de gjenværende kontraktsmulighetene i 2015 ikke nok til at det kan fylle den kapasiteten vi har innenfor forretningsområdet Topsides. Vi vil sammen med de ansatte og tillitsvalgte diskutere hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, sier Haugan.

Som et ledd i Kværners pågående arbeid med kostnadsreduksjoner ble det allerede i vinter sagt at selskapet forventet at det kan bli nødvendig med en viss nedbemanning før sommeren. Med tapet av anbudet for boreplattformen vil behovet for å starte en kapasitetsreduksjon før sommeren forsterkes, men omfanget og tempoet vil avhenge av hvordan Kværner lykkes i konkurransen om andre oppdrag denne våren.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109