23948sdkhjf

Kværner og Aker Solutions vant Northern Lights-kontrakter

Equinor tildeler to viktige kontrakter til en verdi av 1,3 milliarder kroner i forbindelse med Northern Lights-prosjektet.

Kværner AS er tildelt EPC-kontrakt (prosjektering, anskaffelse og bygging) for landanlegget i Energiparken i Øygarden. Landanlegget skal motta flytende CO2 for mellomlagring og videre eksport via rørledning for permanent lagring under havbunnen. Verdien av kontrakten anslås til om lag 1,05 milliarder norske kroner. Arbeidet planlegges å starte i januar 2021, og planlegges å være fullført innen 1. kvartal 2024.

Aker Solutions AS er tildelt EPC-kontrakt for leveranse av et undervannssystem for injeksjon i CO2-brønnen i Nordsjøen. Kontrakten er tildelt som avrop under rammeavtalen inngått med Equinor i 2017. Verdien av kontrakten er på om lag 250 millioner kroner. Arbeidet vil starte i januar 2021 med installasjon og fullføring i 2023. Kontrakten omfatter også opsjon på utstyr for framtidige brønner.

Northern Lights blir det første av sitt slag – en åpen og tilgjengelig infrastruktur som muliggjør transport av CO2 fra industrielle fangststeder til en terminal i Øygarden for mellomlagring før det transporteres i rørledning for permanent lagring i et reservoar 2600 meter under havbunnen.

– Disse kontraktene er avgjørende for at Northern Lights-prosjektet skal lykkes. Vi ser fram til å samarbeide med Aker Solutions og Kværner slik at vi kan levere på en del av løsningen for å redusere industrielle utslipp, sier Sverre Overå, prosjektdirektør for Northern Lights.

Prefabrikasjon for landanleggene vil bli utført ved Aker Solutions verft på Stord før installasjon på anlegget. Arbeidsomfanget omfatter anlegg ved kaien for import av CO2 fra skip, lagringstanker for mellomlagring av CO2, prosess-systemer for eksport til rørledning, samt utstyr for kontroll og styring av operasjonen.

– Equinor har ambisjon om å bli et klimanøytralt selskap innen 2050. Dette krever at vi sammen med våre leverandører utvikler nye verdikjeder og prosjekter som havvind, hydrogen og karbonfangst og -lagring. Disse prosjektene vil sette leverandørbransjen i stand til å bygge ny kompetanse og vil skape viktig aktivitet og ringvirkninger framover, sier Peggy Krantz-Underland, anskaffelsesdirektør i Equinor.

NY KOMPETANSE: - Disse prosjektene vil sette leverandørbransjen i stand til å bygge ny kompetanse og vil skape viktig aktivitet og ringvirkninger framover, sier Peggy Krantz-Underland, anskaffelsesdirektør i Equinor. FOTO: CHRISTIAN DJUBPVIK BRANDT-HANSEN/EQUINOR

Northern Lights-prosjektet utgjør transport- og lagringsdelen av Langskip, den norske regjerings fullskala karbonfangst og -lagringsprosjekt.  Equinor utvikler prosjektet sammen med Shell og Total som likeverdige partnere.

Anskaffelsesprosessen for landanlegg gjennomføres i samsvar med Lov om Offentlige Anskaffelser og Forskrift om Offentlige Anskaffelser. I samsvar med kravene der ble alle budgivere i konkurransen i går informert om tildelingsbeslutningen. Det vil være en stillstandsperiode (høringsperiode) fram til 5. januar 2021, da vil kontrakten for landanlegg bli undertegnet.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109