Geopolitisk uro rammer dansk vindindustri hardt
Blåsten i Danmark. Amerikansk motstand, kinesisk konkurranse og treg fremdrift i EU rammer dansk vindindustri, som nå ser store ordretørker og oppsigelser.
Det melder Børsen, MarketWire og Energy Supply DK.
Et av de tydeligste eksemplene er Dencam, en spesialisert industribedrift på Sør-Fyn, som produserer former og verktøy til vindmølleprodusenter.
I 2023 hadde selskapet 250 ansatte fordelt på tre fabrikker. Nå er virksomheten redusert til én fabrikk med 80 ansatte, og forventer et inntektsfall på 50 prosent.
– Hele bransjen lider i øyeblikket, sier Jens Andersen, administrerende direktør i Dencam.
Store kutt på Fyn og i Odense
Også CS Wind Offshore, en av de største bedriftene på Lindø Industripark ved Odense Havn, har måttet ta drastiske grep. Selskapet kunngjorde nylig at 420 arbeidsplasser kuttes som følge av ordremangel.
Bransjen peker på flere samtidige faktorer: høye renter og inflasjon, usikkerhet knyttet til valget i USA og tidligere president Donald Trumps uttalte motstand mot klimainitiativer.
Men også presset fra kinesiske produsenter med lavere priser, og at utbygging og konsesjonsprosesser i EU, inkludert Danmark, går for langsomt.
– Det er et sammensurium av mange ting, sier Andersen. – Inflasjon, renter, Trump, kinesisk dumping og treg politisk handling.
Lav utbygging i hjemmemarkedet
Ifølge Green Power Denmark, bransjeorganisasjonen for fornybar energi, ble det kun satt opp én ny vindmølle i Danmark i 2023, og 12 i 2024.
Bakgrunn
Dencam: Dansk industribedrift som spesialiserer seg på produksjon av former og verktøy til vindmølleindustrien. Hovedkontor på Sør-Fyn. Hadde tre fabrikker i drift i 2023, men har nå kun én operativ enhet igjen.
CS Wind Offshore: Koreansk-eid produsent av vindmølletårn med virksomhet i Danmark, blant annet ved Lindøværftet i Odense Havn. En av Danmarks største leverandører innen offshore vind.