Ny britisk drama-serie om miljøkatastrofen i stålbyen Corby på Netflix

Dette er bakgrunnsteppe for den nye Netflix-serien «Toxic Town», som nå er sluppet på strømmetjenesten.
«Toxic Town» er basert på sanne hendelser om ting som skjedde i byen Corby på 1980- og 1990-tallet.
Netflix understreker at serien er basert på virkelige hendelser, men naturlig nok er mye dramatisert.
Føder barn med misdannelser
I den britiske TV-serien følger vi tre mødre som alle føder barn med misdannelser. Det skjer samtidig som man legger byens stolthet, stålverket til Stewarts & Loyds. Stålverket ble etablert i Corby i Midlands på 1930-tallet, og på 1960-tallet var området rundt byen blitt et av de mest industrialiserte områdene i Midlands.
SE TRAILER HER:
Stålverket i byen var hjørnesteinsbedriften i byen, og ”alle” jobbet der eller de kjente noen som gjorde det.
I 1981 tjente ikke fabrikken nok penger, og British Steel stengte fabrikken, som da var ett av de største stålverkene i hele Vest-Europa. Fabrikken dekket et område på hele 280 hektar, og hadde flere ovner. I løpet av de årene stålverket var i drift ble det lagret en stor andel med giftig avfall i området.
Giftig avfall
I TV-serien følger vi flere familier med særlig fokus på tre mødre som alle blir rammet av dette giftige avfallet, samtidig som de må kjempe mot en tidvis korrupt ordfører.
For politikerne i byen har nemlig store planer for Corby etter at fabrikken blir lagt ned. Det skulle foregå en urbanisering på tomta der fabrikken lå. Men det giftige avfallet må fjernes.
Mellom 1984 og 1999 satte kommunestyret i verk en gedigen oppryddingsaksjon. Det giftige avfallet ble fraktet med lastebiler til et steinbrudd nord i byen. Så mange som 200 lastebiler med åpne lasteplan kjørte i skytteltrafikk mellom fabrikken og steinbruddet daglig med det giftige avfallet. Denne transporten står sentralt i saken.
Uregelmessigheter avdekkes
Mens dette skjer blir stadig flere barn født med misdannelser i byen. Hovedpersonen, Susan McIntyre (spilt av Jodie Whittaker) får en sønn der hånden er misdannet. Hun fatter i begynnelsen ingen mistanke om at det kan være giftig påvirkning som kan være årsaken. Men så kommer hun i kontakt med flere andre mødre som forteller den samme historien.
Parallelt er det en inspektør i kommunen, som legger merke til at frakten av det giftige avfallet ikke foregår helt som det skal. Lastebilene med åpne lasteplan følger ikke reglene.
Ordføreren (spilt av Brendan Coyle, som for de fleste er kjent som Mr. Bates i «Downtown Abbey») gir inspektøren sparken med en svært dårlig begrunnelse. Men inspektøren har tatt med seg papirer som beviser det han har funnet. Ordføreren er så besatt av de nye planene for Corby at han ikke ønsker at «grumset» skal bli kjent. Ikke ubeleilelig brenner kommunens arkivavdeling ned til grunnen, men papirene som omhandler transporten av de farlige stoffene har inspektøren tatt med seg.
Etter hvert begynner han å fore et kommunestyremedlem med informasjon. Denne er nær venn av ordføreren, og i begynnelsen tør han ikke ta tak i informasjonen han har fått. Men han får mer og mer informasjon, som gjør at han endrer syn.

Vendepunktet
En advokat engasjerer seg mødrenes sak, fordi han selv har hatt familie i Corby. Han får fart på mødrenes sak. Det holdes møter med kommunestyret, folkemøter og det bestilles rapporter som bekrefter at noe ikke stemmer, men man klarer ikke helt å komme til bunns i saken før advokaten og mødrene klarer å løse gåten med barna med misdannelser i siste episode.
Dette er britisk TV-drama slik det skal være. «Toxic Town» er godt regissert og har topp skuespillere i alle roller. Det som kan trekke ned er en litt forutsigbar handling. Vi skal ikke røpe hvordan det går med mødrenes sak, ordføreren, og kommunestyret. Men det er bare å lese på nettet hvordan hele historien endte. Så sent som i 2009 falt endelig dom i saken, og den endte med at…..
Når en hjørnesteinsbedrift legges ned
«Toxic Town» gir et fint innblikk i hvordan Corby ble stålverksbyen og hvor avhengig man var av stålverket fram til det ble nedlagt i 1981. Og den gir også et godt bilde av hva som skjer når en hjørnesteinsbedrift går over ende. Men framfor alt er dette en historie om mødrene som fødte barn med misdannelser og deres kamp for rettferdighet.
«Toxic Town»:
-Kan nå strømmes på Netflix. Består av fire episoder
-Skotsk drama, skrevet av Jack Thorne.
-Regi: Minkie Spiro
-Serien følger tre mødres historie som er involvert i saken om giftig avfall fra stålverket i byen Corby. Corby-saken regnes som Englands største miljøkatastrofe.
Kilder: Wikipedia og Netflix