23948sdkhjf

Verdens første smykker laget av resirkulerte batterier setter bærekraft i fokus

Batterier er en viktig del av hverdagen vår, men altfor mange havner i søpla i stedet for å bli resirkulert, noe som skaper store miljøutfordringer.

For å belyse problemet har GP Batteries, i samarbeid med den Oslo-baserte kunstneren Ali Gallefoss, skapt en unik smykkekolleksjon av resirkulerte batterier, der det forkastede blir forvandlet til noe ettertraktet. 

Prosjektet synliggjør viktigheten av resirkulering og valg av oppladbare batterier som en naturlig del av klimaansvaret.

Sammen med GP Batteries har Ali Gallefoss utviklet en smykkekolleksjon der anheng er laget av sink fra resirkulerte batterier. 

Det skriver GP Batteries i en pressemelding.

Blir ikke resirkulert

Prosjektet belyser problemet med at mange batterier ikke resirkuleres, selv om de inneholder verdifulle materialer. Alkaliske batterier, som er den vanligste typen, brukes blant annet i fjernkontroller og leker og inneholder store mengder sink. Gjennom prosjektet får materialet nå nytt liv i form av bærbar kunst.

Sink er et allsidig metall med unike egenskaper, som evnen til å danne en beskyttende overflate av sinkoksid for å forhindre rust, men brukes oftest som et supplement for å gi andre metaller forskjellige egenskaper.

Kunstneren bak kolleksjonen, Ali Gallefoss, er kjent for å viske ut grensen mellom kunst og design, med fokus på materialet. Skulpturene hans utforsker samspillet mellom kunstnerisk uttrykk, tilfeldigheter og intuisjon, og hvert verk bærer på en unik historie. Blant prisene hans finner vi en skulptur av skjerfrester og avfallsmaterialer for Holzweiler, installert på Dover Street Market i Beijing.

– GP Batteries utfordret meg til å lage noe av resirkulerte batterimaterialer, og da materialer som magnesium og sink ble nevnt, var jeg solgt. Som materialbasert kunstner lot jeg prosessen lede meg, og sink viste seg å være både utfordrende og fascinerende – hardt, mykt og perfekt til smykker, sier Ali Gallefoss og fortsetter:

– Anhengene jeg har laget kommer i forskjellige størrelser, og noen krever stor pondus for å bli brukt, noe som gjør dem like naturlige som kunstverk å henge på veggen. Smykkene gjenspeiler min lekenhet og frihet i skapelsen, og jeg ønsker å inspirere folk til å verdsette det de eier gjennom bærekraftige gjenstander.

Et initiativ som fremhever viktigheten av å velge oppladbare batterier

Til tross for at 71 prosent av nordmenn oppgir at de aktivt prøver å redusere bruken av engangsartikler, bruker nesten 9 av 10 fortsatt primært engangsbatterier, ifølge en undersøkelse fra Kantar Sifo. Bare 10 % bruker hovedsakelig oppladbare batterier, og 22 prosent resirkulerer ikke brukte engangsbatterier. Ifølge EPBA importeres over 21 millioner engangsbatterier til Norge hvert år.

– Ved å erstatte bare en liten del av disse med oppladbare alternativer, kan vi redusere avfall og bidra til en mer ressurseffektiv fremtid, sier Malin Jackne, markedssjef i GP Batteries. 

Tusenvis av engangsbatterier kan byttes ut med ett enkelt oppladbart batteri. Den nye generasjonen oppladbare batterier fra GP Batteries kan lades opptil 500 ganger og erstatter opptil 3500 engangsbatterier i løpet av levetiden. For forbrukerne betyr dette en mulighet til å redusere avfall og betydelige kostnadsbesparelser.

Oppladbare batterier

Tidligere i år annonserte GP Batteries en visjon om at halvparten av batteriproduksjonen deres skal bestå av oppladbare batterier innen 2030.

– I dag forventer forbrukerne bærekraftige alternativer, og sammen med Ali Gallefoss' smykkekolleksjon ønsker vi å utfordre hvordan vi tenker på forbruk, gjenvinning og batteriforbruk. Ideen om bærekraft må omfatte alle områder av livene våre – inkludert batterier. Med vårt oppladbare sortiment ønsker vi å vise at små endringer, som å bytte til oppladbare batterier, kan utgjøre en stor forskjell for både miljøet og lommeboken. Vår visjon er at oppladbare batterier skal utgjøre 50 prosent av vår totale produksjon innen 2030, sier Malin Jackne, markedssjef i GP Batteries, avslutningsvis i pressemeldingen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078