Festemiddelprodusenten Dokka Fasteners forbereder seg på nye segmenter og nye markeder
Nå forbereder den tradisjonsrike hjørnesteinsbedriften seg på Dokka til en ny tid med enda større fokus på havvind, da det er markedsforventninger om at olje og gass segmentet vil reduseres på sikt.
Havvind-satsing
- I Europa er det underkapasitet på vindturbiner, de blir ikke bygget raskt nok. Samtidig har ulike regjeringer i Vest-Europa satt seg ambisiøse mål for det grønne skiftet der havvind vil være en del av denne satsingen. Jeg er derfor ganske sikker på at havvind vil bli et økende marked i årene som kommer, sier key account manager Henrik Dybdal Rasmussen til Metalsupply.
Dokka Fasteners har om lag 140 ansatte i Norge, Danmark og Litauen, hvorav majoriteten, jobber ved fabrikken på Dokka. Om lag 20 ansatte jobber ved fabrikken i Litauen, og et tilsvarende antall er ansatt i Danmark.
Mest til utlandet
Selskapet omsetter for om lag nærmere 450 millioner kroner (40 millioner Euro), og det er en omsetning som har holdt seg stabil de seneste årene etter koronaen. Om lag 90 prosent av omsetningen går til olje- og gass- og vind-sektoren, og mer enn 95 prosent av boltene som går ut fra fabrikken på Dokka, ender opp i et annet land enn Norge.
- Frem til sommeren hadde vi en god ordremengde og leverte godt over budsjett, høsten så lenge litt mørkere ut, men ordrene har tatt seg opp inn mot sommeren, så det ser lovende ut. Vår største utfordring, er den store konkurransen fra Østen, og særlig er prispresset stort, sier Rasmussen videre.
For å overleve i dette tøffe markedet har Dokka Fasteners hele tiden måtte tenke nytt og være innovative. Bedriften anses som en av verdens mest automatiserte boltevirksomheter, og har overlevd flere omskiftninger og kriser i olje- og gass-sektoren.
- Norske produkter er forbundet med kvalitet
- Foruten at vi er en kortreist leverandør til våre kunder i Vest-Europa, har vi billigere strømutgifter enn mange av våre internasjonale konkurrenter. Og dette kan i stort monn jamne ut forskjellen i dyrere arbeidskraft, sier Rasmussen. For Dokka Fasteners som eksportbedrift er den lave kronekursen for tiden et gode.
Rasmussen vil også trekke fram at Dokka Fasteners har sine historiske røtter i Norge, helt tilbake til 1875 i Oslo. Det klinger godt i ørene til internasjonale kunder.
- Det er ikke det at vi er norske i seg selv som er avgjørende, men de vet at det vi produserer i Norge er av svært god kvalitet, og elektrisiteten vi bruker for å produsere produktene våre er noe av det mest miljøvennlige som finnes, sier han, og tenker på vannkraften som sørger for at bedriften kan produsere så rent.
Tøff konkurranse om arbeidskraft
- Hvordan er tilgangen på arbeidskraft med fagkompetanse for dere?
- Arbeidsmarkedet er stramt, men vi rekrutterte over 25 personer i fjor høst og vinter, og opplevde at det gikk lettere enn forventet. Samtidig vet vi at NCE industriklyngen på Raufoss med Nammo i spissen vokser kraftig. Det gjør at tilgangen på ny arbeidskraft blir tøffere, men på den annen side er NCE-samarbeidet godt og det bidrar til å utvikle oss som bedrift. For å sikre oss godt kvalifisert arbeidskraft må vi derfor tenke nytt, og noe av det vi gjør er å øke internkompetansen hos oss, sier Rasmussen.
Han kan røpe at Dokka Fasteners har fått flere nye store kunder det siste året, som vil gi dem flere bein å stå på.
Forventer vekst
- Vi har vår lange erfaring med olje og gass, og etter hvert også vindbransjen. Når havvind-industrien virkelig tar av om noen år er vi godt rustet til å møte den med vår bakgrunn fra olje og gass, forsetter han, og legger til at bedriften forventer en betydelig vekst i årene som kommer både i antall ansatte og i omsetning.
Dokka Fasteners