23948sdkhjf

Svensk studie: Barn i nærheten av smelteverk har høyere nivåer av tungmetaller i kroppen

En studie som studerte barn i svenske Landskrona viser at barna som bor i nærheten av Nordens eneste blysmelteverk har opptil 24 ganger høyere nivåer av bly, kadmium og kvikksølv i blodet enn de som bor lenger unna.

I 40 år har forskere ved Lunds universitet fulgt Landskrona-barn, mellom 7 og 11 år, for å undersøke spor av tungmetallene bly, kadmium og kvikksølv i blodet deres, skriver Lunds universitet i en artikkel.

Det er vår svenske søsterportal, Metal-supply.se som skriver dette.

Bly fra brukte bilbatterier

Landskronas smelteverk for bly gjenvinner bly fra fire millioner brukte bilbatterier hvert år og er en av Europas største gjenvinnere av spesielt blybatterier.

Den nye studien, som fokuserer på de siste 15 årene, viser at barna som bor i nærheten av smelteverket har høyere nivåer av tungmetaller i kroppen.

– Med de nivåene vi fant i denne studien er det ingen grunn til bekymring blant foreldre til barn i området, men for å forebygge sykdom senere i livet bør man holde nivåene av metaller i miljøet så lave som mulig, sier Anja Stajnko , som er forsker ved Lunds universitet og førsteforfatter av studien.

Giftige metaller

Alle de tre metallene er giftige og eksponering for bly over lengre tid har vist seg å være assosiert med dårligere utvikling av nervesystemet og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

– Selv om barna har lave nivåer av eksponering for alle tre metallene, anbefaler vi sterkt fortsatt overvåking av dem, da vi foreløpig ikke kjenner grenseverdiene for giftighet hos barn og de kumulative effektene av metallene. Fram til nå har Miljødirektoratet finansiert studien og dermed overvåkingen av barna, sier Karin Broberg, professor i arbeids- og miljømedisin ved Lunds universitet.

Vil ha strengere beskyttelsestiltak

Stoffene finnes naturlig i jordskorpen, men øker med industrielle utslipp, resirkulering og gjødsling. I takt med den grønne omstillingen og at vi skal resirkulere mer, er det en risiko for at giftige stoffer frigjøres.

Derfor mener forskerne at områder i nærheten av gjenvinningsindustri eller steder hvor metaller behandles må kontrolleres og strengere beskyttelsestiltak bør innføres.

Kilde: Metal-supply.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.589