23948sdkhjf

Spilka feiret 90 år

Lørdag 18. november var det duket for feiring av Spilka sitt 90 års jubileum i den magiske Øygårdshallen på Giske.

Spilka ble etablert av Knut Stafset den 09. november 1933, og det første årene holdt fabrikken til i et bygg som tidligere var brukt til hønsehus ved Skoghaugen i Spjelkavik.

I dag holder Spilka Industri til på Emblem, men konsernet har vokst og omfatter i dag en rekke andre bedrifter, deriblant datterselskapet Spilka Building Solutions.

Tre generasjoner Stafset

Lørdag ble 90 års jubileum markert i de magiske lokalene til Øygardshallen på Giske. Norbruk leverte nydelig mat i særklasse, og ut på kvelden sto det lokale bandet «To tette og ei badehette» for underholdningen.

90 år: Spilka Industri kan i disse dager feire 90-årsjubileum. Bedriften holder til i Ålesund. Foto: Googlemaps

Et av høydepunktene tidligere på kvelden var en prat med tre generasjoner fra Stafset-familien som fortsatt eier bedriften. Kåre Stafset som i dag er 80 år har personlig vært med på mye av Spilka sin 90årige historie og hadde mye han kunne fortelle om.

Fra barnevogner til systemløsninger for vinduer

Spilka ble etablert under navnet Spjelkavik Barnevognfabrik A/S, og produktene var som navnet tilsa: barnevogner. Varemerket på disse vognene var Spilka, og det var dette navnet som også etter hvert ble bedriftsnavnet når barnevognproduksjonen tok slutt etter en brann den 13. februar 1948.

Lang fartstid: Spilka har flere ansatte med svært lang fartstid i selskapet. Her ser vi fra venstre Kåre Stafset sammen med brødrene Jan og Frode Mathisen som har vært ansatt i henholdsvis 51 og 49 år, og Geir Lervåg, som har 38 års fartstid i Spilka. Helt til høyre ser vi Leif Hofseth som var kveldens konferansier. Han har jobbet tett med Spilka i flere tiår. Foto: Spilka

Ekspertisen til Spilka var først og fremst bearbeiding av stål, og etter brannen endret de produksjonen til møbelbeslag til den raskt voksende møbelindustrien på Sunnmøre. I 1959 kom nok den den største endringen for Spilka med oppfinnelsen av H-vinduet i 1959.

Hengslet, som i dag bærer navnet Spilka Classic, revolusjonerte vindusbransjen og førte til en formidabel vekst for bedriften. Kåre Stafset som var teknisk sjef, var tidlig ute med å innføre effektiviserende produksjonsteknologi, noe som var et sterkt bidrag til Spilka's store suksess på 90-tallet.

Moderne maskinpark: Spilka er i dag en moderne fabrikk med en stor og moderne maskinpark. Foto: Spilka

Lokomotivet

Beslag og andre komponenter til systemløsninger for vinduer er fortsatt lokomotivet for Spilka, men vi har de siste årene kommet med den bærekraftige fasadeløsningen Fixade, som er nok en liten revolusjon.

Dette er Spilkas 90-årige historie:

Startet: Hønsehuset på Skoghaugen der fabrikken holdt til de første årene. Foto: Spilka

-9. november 1933 ble en liten barnevognfabrikk etablert i Ålesund, først under navnet Spjelkavik Barnevognfabrik A/S.

-Bedriften ble raskt eid av familien Stafset

-I 1935 deltar Spjelkavik Barnevognfabrikk på en varemesse i Ålesund.

-I 1937 ble barnevognproduksjonen flyttet til et nytt bygg, og de fikk en hovedagent i Oslo.

-I 1942 hadde bedriften 18 ansatte, og fabrikken hadde et samlet areal på 450 m2.

-1948: Fabrikk- og lagerbygning brenner ned til grunnen. Verdifulle maskiner, råvarelager og 115 ferdige vogner gikk tapt.

-1948: Ny fabrikkbygning står klar. Det ble imidlertid ingen ny barnevognproduksjon, men møbelbeslag til en stadig voksende møbelbransje.

-1956: Firmanavnet endres til varemerkenavnet Spilka AS med undertittel Stål- og Metallindustri. Samme år dør gründeren Knut Stafset,bare 46 år gammel. Bedriften har på dette tidspunktet bare seks ansatte.

-1961: Kåre Stafset begynner i selskapet, og produksjonen av Spilka Classic-beslaget skyter fart.

-1970-tallet: De første årene gikk vindusløsningen under navnet ”Husmorvinduet” siden den lettet arbeidet for husmoren som vasket vinduer. På 1970-tallet kom det naturlig nok reaksjoner fra kvinner som mente at navnet ”Husmorvinduet” var diskriminerende, siden det var like mye husfaren sitt ansvar å pusse vinduene. Spilka tok selvfølgelig dette til etterretning, og i 1975 ble navnet endret til H-vinduet.

-Fra 1970 til 1977 øker volumet på Spilka Classic™ beslag fra 23 000 til 320 000 par. -1987: Spilka flytter inn i nye lokaler, de samme lokalene de er i dag.

Kilde: Pressemelding fra Spilka

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093