23948sdkhjf

Kongsvinger-bedrift fyller 50 – går mot rekordår

Det var 10. april i 1969 at Norske Backer, en del av den svenske Backer Group, først ble etablert på Kongsvinger.

Underleverandøren, som i hovedsak står for produksjon av varmeeelementer og produksjon av spesialdeler, markerer dermed i 2019 50 år i industrien.

- Vi har som mål å produsere bærekraftige elektriske varmeløsninger de neste 50 årene også, sier Stian Gundersen, Sales and Marketing Manager for Norske Backer til Metal Supply.

Norske Backer eies av svenske NIBE, og er en del av NIBE Elementer. Siden 1969 har de stått for produksjon av mye typer varmelementer og frem til 90-tallet holdt de på med masseproduksjon for kjente leverandører av bl.a stekeovner og panelovner.

Gundersen forteller at det i Norge ble for dyrt med masseproduksjon , så denne produksjonen ble flyttet til bedriftens fabrikk utenfor Szczecin i Polen.

- Men så ble Norge etter hvert litt dyre da, sier Stian Gundersen, når vi møter ham i bedriftens lokaler på Kongsvinger.

Gundersen forteller at det da ble etablert andre fabrikker rundt i verden, hvor norden hovedsakelig har benyttet seg av bedriftens fabrikk i Szczecin i Polen.

Etter at masseproduksjonen gikk bort godt utpå 90-tallet, gikk de over til produksjon av spesialelementer og prosessvarmere.

Norske Backer har mekanisk avdeling for å kunne produsere mer av det ferdige produktet under eget tak. På den måten får man mer kontroll på leveringstider, kvalitet og lavere priser.

Dette har ført til at de også tar på seg rene mekaniske oppdrag, som ikke innebefatter varmeelementer. Blant annet har Norske Backer produsert Avinors innsjekkingsskranker på Gardermoen, samt alt av store og små skjermoppheng.

På sitt største hadde Norske Backer omtrent 70 ansatte i Norge. Nå ligger de på rundt 50.

- Vi har ikke blitt så mye mindre etter at masseproduksjonen ble flyttet utenlands. Vi har klart å beholde både arbeidskraft og jobb og alt i distriktet her da, noe vi er veldig fornøyde med, forteller Gundersen.

Bedriften kunne melde om rekordår i 2018. Nå forteller Gundersen til redaksjonen vår at ting fortsatt går bra for dem:

- Vi gjør det faktisk veldig bra nå, smiler Gundersen og legger til:

- Det ser ut som om det også blir rekordår i 2019!

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078