23948sdkhjf

Forsvaret bygger fartøy utenlands – nå vil norske skipsverft at fartøy skal bygges i Norge

- Det er bare tull at ikke norske verft kan bygge fregatter for det norske forsvaret.

Det sier Hugo Strand, som er styreleder i bransjeforeningen Norske Skipsverft.

NRK skriver nemlig at norske skipsverft bør være en del av landets beredeskap, og da mener verftsnæringen at det bør bygges flere militære skip ved verftene her hjemme.

Må sikre beredskapen

De senere årene har flere av de norske krigsfartøyene blitt bygget ved verft i utlandet, samtidig som norske verft har slitt økonomisk.

Det er kommandør og nestleder i Langdtidsplan og utvikling i Sjøforsvarsstaben, Nils Nordland, som tar opp temaet.

Han mener at selv om kommersielle kunder velger utenlandske verft, så må Sjøforsvaret ha verft i Norge som kan sikre beredskapen i forhold til reparasjoner og vedlikehold. Han legger til overfor NRK at norske verft kan vente større oppdrag i årene som kommer.

Bakgrunnen for dette er at Forsvaret skal bygge mange nye fartøy framover, og at mange av disse kan bygges ved norske verft. Fregatter derimot, tror Nordland det er best å bygge sammen med allierte. Til sammen vil det trolig være behov for mellom 35 og 40 nye fartøy de nærmeste årene.

- Vi kan også bygge fregatter

- Vi er fullt ut i stand til å bygge fregatter, så det er bare tull at vi ikke kan gjøre det, sier Hugo Strand. Han han er styreleder i Norske Skipsverft, og mener også at kontraktene som inngås for å bygge militiære skip må gå til norske verft.

Kan bygge fregatter: Styreleder i Norske Skipsverft, Hugo Strand (innfelt) er også adm. dir. ved Fitjar Mekaniske. Han mener at norske verft fint også kan bygge fregatter for Forsvaret. Foto: FMV/Norske Skipsverft

- Verftene må allerede nå få signal om å forberede seg til anbudskonkurranse, og det bør gjelde på alle typer fartøy, også avanserte fartøy som fregatter. Selv om Norge bestiller disse i samarbeid med andre land, bør skipene bygges her hjemme, sier Strand.

Lønnsomt og trygt

Styrelederen i bransjeorganisasjonen for norske verft mener det vil være lønnsomt å bygge fartøyene i Norge, og ikke minst vil det være tryggere da verftene kan serve båtene i krige og krig.

For 20 år siden bestilte det norske forsvaret fem fregatter fra et spansk verft. Her ble det forsinkelser og mangler, og Strand mener man må lære av denne feilen.

– Det er nesten horribelt at vi må bruke krefter på å forklare politikere og Forsvaret hvorfor vi skal bygge fartøyene i Norge. Jeg vil drepe den diskusjonen med en gang, sier Strand.

Vil ha ringvirkninger for norsk industri

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier i en kommentar til NRK at det er for tidlig å si hvor mange og hva slags fartøy det vil være behov for i framtiden.

- Men arbeidet med å bygge opp Forsvaret kommer til å gi store ringvirkningen for norsk industri, avslutter han.

 

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Verft og fartøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079