23948sdkhjf

Stålkonstruksjonsprisen 2023 til Glassheisen I Arendal

Den svært omdiskuterte Fløybyen – heis og bro, bedre kjent som Glassheisen i Arendal, er tildelt Stålkonstruksjonsprisen for 2023.

Prisvinner Florian Kosche har vært rådgivende ingeniør for prosjektet Glassheisen. Han sier til Metalsupply at han er meget glad for prisen.

Han mottok prisen under Ståldaen torsdag. Det er Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner som deler ut prisen.

Vunnet to ganger før

Det er imidlertid ikke første gang han mottar Stålkonstruksjonsprisen. Han vant også for ovarrennet i Holmenkollen 2011 og for brua over Fantesteinsvatnet i 2019.

- Dette har vært et komplisert prosjekt med tilfluktsrom i fjellet under.Stålkonstruksjonen utgjør en liten del av prosjektet. Vi har hatt få andre referanse å forholde oss til, så vi har måttet tenke nytt. Det har også vært en utfordring å få plassert Glassheisen og brua til å passe inn i bybildet, sier prisvinneren.

Omdiskutert: Den omdiskuterte Glassheisen i Arendal har vunnet Norsk Stålkonstruksjonspris for 2023. Foto: Stålbygg

Arkitekt for prosjektet var NSW Arkitektur, mens entreprenør var Consto Anlegg Sør.Byggherre var Arendal Eiendom, som også drifter heisen.

Juryens begrunnelse

I juryens begrunnelse går det fra at prosjektet framstår som et utmerket eksempel på hvordan man kan løse urban infrastruktur på en innovativ og høyteknologisk måte. Videre heter det at Glassheisen legger til rette for forbindelser innad i byen og styrker kvaliteteten på det offentlige rommet.

«Selve tårnet er bygget opp av sammensatte stål/glass-elementer, der stålbjelkene danner et mønster som også gjentar seg på betongelementene i fjellsjakten.Dette er med på å gi en følelse av sammenheng gjennom hele heisturen. Produksjonen har foregått på et karbonnøytralt verkste gjennom egenprodusert strøm fra solceller og oppvarming fra biobrensel. Det har gått med om lag 200 tonn stål til prosjektet, og en mindre andel av dette er resirkulert stål», heter det i juryens begrunnelse.

Utsikt: Glassheisen og stålbrua på toppen er blitt en turistattraksjon i Arendal. Foto: Stålbygg

Opp på 17 sekunder

Videre skriver juryen at «heisen gjør det mulig å komme seg enkelt opp fra Torvet og nyte utsikten over Arendal by. I tillegg til å forenkle adkomsten for de nye etableringene på Fløyheia. På kun 17 sekunder åpner denfor den enklere og raskere forbindelse for sykler, barnevogner, rullatorer,og ikke minst rullestolbrukere mellom Torvet og Fløyheia. Dette gir positive ringvirkninger for en mer kompakt by- og tettstedsutvikling, som eksempel til etterfølgelse. Heisen ble åpnet i august 2021. Siden da har den ike bare blitt Arendals, men Sørlandets nye landemerke, hvor mer enn en femdel av Norges befolkning har brukt den det første året».

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125