23948sdkhjf

Aker Solutions sorterer og resirkulerer 18 000 tonn toppside

I tidenes største riving av sitt slag har Aker Solutions veltet det nedlagte Gyda-feltets topside.

Nå er fjell av gjenvunnet stål og andre verdifulle ressurser i ferd med å slutte seg til den sirkulære økonomien som lavkarbonekvivalenter.

18 000 tonn Gyda-overflaten skal resirkuleres.

Hvis den tas ut på riktig måte, tilbyr offshore energiinfrastruktur som Gyda-topsides en enorm ressurs av verdifulle materialer – inkludert stål som er verdsatt av byggherrer. Resirkulering og gjenbruk av metaller gir et lavere utslippsalternativ til metall utvunnet direkte fra malm og sendt.

Mye mer miljøvennlig

Faktisk antyder verktøy for sporing av utslipp at resirkulert stål er 70 prosent mindre karbonintensiv enn den malmbaserte varianten. Resirkulert aluminium er 92 prosent mindre CO2-intensivt. Gjenvunnet kobber er 65 prosent renere, ifølge data fra Stena Recycling.

Med henvisning til informasjon fra EcoInvent sier Aker Solutions egen miljøekspert, Marcin Pazdro, at tilbakeføring av 18 000 tonn stål til den sirkulære økonomien vil redusere karbonutslippene med 26 000 til 30 000 tonn, avhengig av stålproduksjonsprosessen som brukes som referanse.

Før resirkulering må en gigantisk stålkonstruksjon tas ut, fraktes til land og rives. Aker Solutions har avviklet og gjenopprettet offshore olje- og gassinfrastruktur i over 25 år.

Kontrollerte rivinger

Veltingen av Gyda-topsides for å gjenvinne 18 000 tonn stål og andre verdifulle metaller var den siste i en serie kontrollerte rivinger for offshore energikunder. Det var tilfeldigvis den største operasjonen i sitt slag, der presisjonsdemoleringer og trekkkraft tok ned en overside.

- Operasjonen var godt planlagt og utført - en stor milepæl og teamprestasjon, sier leder for Aker Solutions Decommissioning, Thomas Nygård.

– Prosjekter som disse er viktige for oss, de er viktige for våre kunder og de lar oss returnere verdier til den sirkulære økonomien, sier Nygård.

Omtrent 10 000 plattformer som nå er i drift over hele verden vil en dag måtte tas ut av drift. Mange av disse strukturene er i Nordsjøen, hvorfra Aker Solutions har sikret seg en pipeline av ordrer for strukturelle rivninger.

Sirkulær økonomi

Med energiomstillingen i gang og økte materialkostnar, får verdensomspennende dekommisjonering og resirkulering av offshore-infrastruktur ny betydning. Rivingen av Gyda – som vil bli 98 prosent resirkulert – vil gi verdifulle byggematerialer til nye energiprosjekter.

- Det resirkulerte stålet og andre materialer som gjenvinnes fra Gyda representere et betydelig bidrag til Aker Solutions eller våre kunders egne materialbehov fremover, sier Pazdro.

Som en del av sitt dekommisjoneringstilbud utarbeider Aker Solutions en Second Life-rapport som beskriver de utvinnbare råmaterialene som gjøres tilgjengelig fra det utvunnede materialet i plattformunderstell, topsides og annen pensjonert energiinfrastruktur. For operatører avslører rapporten en skattekiste av gjenbrukbare ressurser: aluminium for broer; stål for dragere; gjenbrukbare generatorer, pumper, branndempere og mer.

Dekommisjonering

Med sin jacket (underkonstruksjon) og topside (overbygning) veide Gyda en gang rundt 29 000 tonn. Aker Solutions bygde underkonstruksjonen på Verdal og resirkulerte deretter sine 11.000 tonn. Topsiden var den største som noen gang har veltet ved bruk av eksplosiver og trekkkraft - en kostnadseffektiv teknikk som krever tekniske innspill, erfaring og sikker plass.

Når de er felt, gjør store skjæremaskiner og en gigantisk, stasjonær saks demonteringsoperasjonen effektiv og sikker. De oppkuttede stålkonstruksjonene og borekaksen blir deretter sortert og sendt for omsmelting og eventuell bruk som tilsetningsstoffer.

Gyda topside:

Det Repsol-opererte oljefeltet Gyda i den sørlige Nordsjøen var i drift fra 1990 og det ble stengt høsten 2021. Sommeren etter ble toppsiden fraktet til Aker Solutions Stord-verft på Vestlandet med verdens største konstruksjonsfartøy, Allseas' pionerånd. Siden den gang har Aker Solutions trygt demontert og resirkulert Gydas bore- og fakkeltårn, sammen med tilhørende avfall.

 

Kilde: Pressemelding fra Aker Solutions

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.477