23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Innstramming av importforbud på stål fra Russland

Importforbudet av stålprodukter ble 30. september strammet inn til også å gjelde innsats- og råvarer..

Det betyr at importørene må ha kontroll på leverandørene bakover i verdikjeden.

Det skriver i Astrrup i sin markedsrapport for september.

Innstrammingen kommer brått på mange aktører i bransjen, men det virker som de store aktørene på rustbestandige materialer også i Asia har gått klar av råvarer fra Russland.

EU har kunnet importere russisk stål

I EU derimot har man kunnet importere mange stålprodukter med råvarer fra Russland enn del lenger, så det er mye materialer med russisk opprinnelse på lager. Dollaren har styrket seg nesten 3 prosent mot den norske krona i september, og enda mer mot euro. Norges Bank signaliserer om mulig ytterligere renteheving, og oljepris over 90 dollar fatet er trolig blant de viktigste årsakene til styrking av krona mot euro.

På LME er det litt ulik utvikling, kobber og nikkel har seget litt ned slik som ofte skjer når dollaren styrkes, mens aluminium har gått motsatt vei. Norsk PMI for september kom på 52,5 som er opp 1,3 fra august. Dette indikerer økt aktivitet i industrien, men bildet er veldig sammensatt. Oppdateringen fra Norges Banks regionale nettverk viser stor aktivitet i olje & energi, mens det er mer labert i øvrig industri og ikke minst bygg.

Kort leveringstid

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på seks til åtte arbeidsuker, som er nokså kort for årstiden. Prisen på rå-aluminium er opp fra august, mens verkenes bearbeidingspris har gått ned. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene noe bedre ordreinngang, men kapasiteten er stor og flere kan levere kaldvalset på 6 uker.

EU har straffetoll på denne typen produkter, så de europeiske verkene er godt skjermet for konkurranse fra Asia. På tykke plater (kvarto) et det større etterspørsel, leveringstidene ligger på 8-12 uker- noen er i januar. På rustbestandige stangmaterialer er det stor pågang på stålkvaliteter som skal ha ekstra varmebehandling, som 165M/4418, Duplex etc.

Liten økning på spesialstål

Prisen på nikkel har seget ytterligere litt ned, men molybden har stabilisert seg på et høyt nivå. Dette gir ikke de store utslagene i legeringstilleggene på rustbestandige materialer. På spesialstål blir det en liten økning på skrottillegg til 4592.-
kr/tonn for 520M.

På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider. 

Kilde: Astrup

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078