23948sdkhjf

Hermetikk-fabrikken Vesteraalens med millionunderskudd

Hermetikkfabrikken på Sortland har slitt noen år nå, og i fjor ble underskuddet på 40,6 millioner kroner. Men morselskapet sier at pilene peker i riktig retning.

Og morselskapet er Vesteraalens Invest.

– Selvfølgelig skulle vi ønske at vi ikke hadde tapt penger, men alt i alt så går ting etter planen. Vi har god egenkapital, og banken er fornøyd, så da må vi vel kunne si at det går riktig vei, sier styreleder i morselskapet, Kai Hugo Hanssen til Bladet Vesterålen.

Korona-utfordringer

2022 var imidlertid ikke det første året hvor hermetikkfabrikken på Sortland gikk med millionunderskudd. Året før – i koronaåret – 2021 – ble underskuddet nemlig på hele 110 millioner kroner.

Hanssen skylder ikke bare på koronapandemien, men at det var en medvirkende årsak til det store underskudet, er han ganske sikker på. En annen ting han nevner som en årsak til underskuddet var avskrivningen av «en del ting som nok var satt for høyt i verdi», som han sier til avisa. Dette er man nå ferd med å rydde opp i.

Vesteraalen hermetikkfabrikk er nok mest kjent for sine fiskeboller, men i 2019 begynte man også å sats på fiskeolje.

Eier aksjer: Vesteraalens hermetikkfabrikk har ifølge Proff.no 45 ansatte, og mange av dem eier aksjer i selskapet de jobber i. Foto: Vesteraalens

Til tross for de store underskuddene de senere årene, har bedriften god økonomi, og Hanssen sier at det ikke er fare for arbeidsplassene. Men driften er veldig sesongbasert, og når det ikke er nok å gjøre hender det at det blir permitteringer av kortere varighet.

Flere ansatte

Styrelederen har heller større tro på at det er behov for flere ansatte i årene som kommer, ifølge lokalavisa.

- Nå er vi ferdig med tapene vi har hatt, så vi ser framover. Markedet er i vekst, og vi ser muligheter. Vi har flinke samarbeidspartnere, og utrolig dyktige folk på Sortland, så vi ser positivt på framtida, sier Hanssen, og legger til at 2023 ser så langt bedre ut enn de to foregående årene.

Dyrtida, som mange nordmenn nå opplever, skaper god grobunn for salg av fiskebolle-bokser. Med en boks kan du lage en middag til fire for under 100-lappen.

I tillegg kan hermetikk lagres i flere måneder uten at det går utover kvaliteten på innholdet.

Nylig sendte selskapet en last med fiskeboller til Ukraina for på denne å måten å bidra for ukrainerne.

Stor-brann i 1991

Blant de viktigste hendelser i fabrikkens historie var brannen natt til 13. desember 1991, som medførte produksjonsstans i 15 måneder. Daværende eier Norway Foods ønsket å flytte fiskemat-produksjonen permanent til Sverige, men fikk ikke tillatelse. Lokale eiere kjøpte fabrikken, og produksjonen på Sortland startet opp igjen 19. mars 1993.

Bladet Vesteraalen skriver at bedriften i dag har 94 eiere, der ni eiere har mer enn 6 prosent av aksjene- Disse kontrollerer 88,5 prosent av bedrfiten.

94 eiere

Bedriften har ifølge proff.no så mange som 94 eiere, med ni eiere som har mer enn seks prosent av aksjene, og som kontrollerer 88,5 prosent. 

Ifølge Proff.no har Vesteraalens 45 ansatte, og mange av de ansatte eier aksjer i selskapet.

 

Kilde: Bladet Vesterålen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111