23948sdkhjf

Strukturplast har utviklet en ny sammensetning som kan bety tredobling i omsetningen

På Plast og komposittkonferansen på Gjøvik hadde Strukturplast en kjempenyhet i baklomma. Det var likevel ikke dette de snakket om på foredraget, men Plastforum fikk høre om produktutviklingen deres, som etter litt vel lang tid, til slutt har vist seg å bli en suksess.

FLEKSIBELT MATERIALE: Strukturplast er i ferd med å gjøre det stort med det nye, fleksible materialet de har utviklet.

Frode Lindvik er daglig leder i Strukturplast. Han forteller til Plastforum hvor mye dette materialet kan brukes til. I tillegg forteller han at de gjør ganske mye for rekruttering til bransjen med den praktiske utdanningsmodellen for minoritetspråklige. Den har vist seg å fungere veldig godt for Strukturplast.

Spesialvarianter av polyuretan

Strukturplast har jobbet noen år med spesialvarianter av polyuretan, under sin egen merkevare NORSelast®, som det i det siste har blitt stor oppmerksomhet rundt.

Strukturplast viste frem en ny type materiale som høstet stor begeistring, da de var på OTC i mai.

–  NORSelast S4 er et syrebestandig material, som er veldig egnet til for eksempel pakninger direkte i kontakt med borevæsker, da det ikke blir påvirket av H2S, sier Lindvik.

Lindvik forteller videre at de også har jobbet en stund med videreutvikling og optimalisering.

– Vi har oppnådd en bruddstyrke i overkant av 50 megapascal (MPa), sier Lindvik.

Produkteksempel der NORSelast® erstatter stål.

Disse produktegenskapene vil bli etterspurt

– Dette betyr veldig mye for oss. Spesialprodukter basert på NORSelast®, og spesielt Norselast® S4, vil føre til at Strukturplast kommer til å bli dobbelt så store i løpet av tre år, sier Lindvik.

Men Lindvik presiserer også at dette naturligvis ikke kommer av seg selv. Likevel er det realistisk, med den gode responsen de hadde, også etter messen i Houston.

Når det gjelder navnet S4, forteller Lindvik at det er en kopi av stålverdenen sin betegnelse. De har A4 som en betegnelse på syrefast stål. Men siden dette er snakk om plast og ikke stål, kunne de ikke bruke A-bokstaven. Isteden valgte de «S» for Strukturplast.

Mer enn bare fleksible pakninger

Grunnen til at produktutviklingen er av så stor betydning for Strukturplast, er nettopp fordi det er materialet som er nyvinningen og at det kan brukes til så mye mer enn bare pakninger.

– Vi kan lage alle komponenter som er i kontakt med bore-væsker med dette materialet, sier Lindvik.

Både pakninger og alle andre komponenter som blir utsatt for de aggressive syrene i bore-miljøet, vil bli bedre med denne forbedringen.

Men hvilke produkter omfatter dette?

– Vi jobber lite med standardiserte produkter, men lager mye mer av nye unike løsninger som etterspørres av kundene våre, sier Lindvik.

Lindvik forteller at hovedformålet er beskyttelsesstrukturer i elastisk materiale, gjerne i kombinasjon med andre materialer.

– Det handler om å dempe vibrasjoner, sammenstøt og rykk, for å minske slitasje. Det er et elastisk materiale som absorberer dynamisk energi og destruktive krefter, sier Lindvik.

Strukturplast har også en annen innfallsvinkel til problemet. Ved å spørre kunden om hva som blir ødelagt først og hva vi kan vi gjøre for å forbedre det, kan vi også forlenge levetiden til utstyret deres.

Kanskje kan noen komponenter bli mer holdbare, så totalutstyret trenger mindre vedlikehold?

– Og det er nettopp der, i tidligfasen, at Strukturplast ønsker å komme inn i bildet, presiserer Lindvik.

Pandemibrems satte gode resultater på vent

– I 2017 begynte vi å eksperimentere med ulike sammensetninger for å fremprovosere kjemikaliemotstand. Dette fikk vi gode resultater på i 2018 og 2019, så har det stått litt stille, sier Lindvik.

Denne utviklingen kunne ha kommet lenger, men pandemibremsen gjorde markedet dødt en periode.

– Vår forretningsmodell handler om å være med i tidlig fase. Både uroligheter i markedet, pandemi og andre faktorer førte til at utviklingen ble satt på hold. Det er hovedårsaken til at vi hadde en flat utvikling på omsetningen i 2020 og 2021, sier Lindvik.

Dermed kom ikke Strukturplast gjennom i markedet før i fjor høst med sine smarte løsninger. For de fleste bedrifter, var det var rett og slett ikke tiden for å satse på utvikling disse årene.

– Nå som interessen for utviklingen vår har blitt godt kjent i markedet, merker vi en stor pågang på utvikling av komponenter, sier Lindvik.

Gloppen-modellen rekrutterer minoriteter til bransjen

Gloppen-modellen er en fagutdanningsmodell Nordfjord har brukt siden 2013. Det som den gangen startet med en helsefagklasse, har nå utviklet seg til mange fagretninger, deriblant yrkesretning innen polymere komposittfag.

Gloppen-modellen er et samarbeid mellom NAV, de videregående skolene, kommuner og bedrifter i Nordfjord. Strukturplast har vært med på dette siden 2018. Med dette opplegget slår de et slag for rekruttering til bransjen, som fra før av er vanskelig, samtidig som det er en ypperlig måte for fremmedspråklige å komme seg inn i en yrkesutdanning uten den tradisjonelt vanskelige språkbarrieren.

– Gloppen-modellen har hatt stor suksessrate hos oss. Grunnprinsippet er at elevene starter med praksis allerede første året i yrkesutdanning. Språk skal ikke være barriere for å gjennomføre opplæringen. Nå kommer trening av språket som en naturlig del av opplæringen. Kompositt og polymer fagutdanning er et fire-års løp, hvorav det siste året er som lærling, sier Lindvik.

Han legger til at gjennomføringsraten på 75 prosent, viser at Gloppen-modellen er en veldig god måte å rekruttere til bransjen på.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.127