23948sdkhjf

Planer for storskala havvindutbygging er i gang – nye områder utlyses raskt

Det mener Offshore Norge.

Det siste året har det skjedd mye innen havvind på norsk sokkel. Konkrete planer for oppskalering av kraftproduksjonen fra havvind på sokkelen er i gang.

Verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen, ble satt i drift i november 2022, og skal redusere de årlige utslippene fra Gullfaks og Snorre med 200 000 tonn CO2. I mars 2023 ble de første havvindparkene utlyst for Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Disse prosjektene kan alene gi kraft på over 15 TWh dersom de kommer i drift rundt 2030.

- For å nå klimamålene er det viktig med rask utbygging av havvind i Norge. Vi mener det er særlig to ting som er viktig: tilgang på areal og attraktive forutsigbare rammebetingelser. Disse to henger også sammen. Hvis næringen har en tydelig tidsplan for fremtidige utlysninger av areal, skaper det forutsigbarhet for investeringer og reduserer risikoen ved oppskalering av virksomheten. Vi mener derfor regjeringen på bakgrunn av NVEs kartlegging av potensielle områder for utbygging av havvind må legge en plan for utredninger med et tydelig mål for fremtidige utlysninger i 2025 og fremover,  sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

-  Det er et stort potensial for havvind, men rammebetingelsene vil avgjøre hvor mye som realiseres. Noen av barrierene for å skalere opp havvind er mangel på en overordnet plan, kapasitet i verft og havner og saktegående behandlingsprosesser. Skal vi lykkes med å realisere målene vi har satt oss må dette på plass,  sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge.

Kilde: Offshore Norge

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112