23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: God tilgang på materialer og nytt bunnivå for kronen

Den norske kronen har sunket til et nytt bunnivå i mai uten at noen ser ut til å forstå bakgrunnen.

Det skriver Astrup i sin markedsrapport for mai.

Lavere oljepris, rentedifferansen mot utlandet og kanskje en viss skepsis til forutsigbarheten for å investere i Norge fra utlandet, har vært fremme i media de siste dagene. Faktum er i hvert fall at dollaren har blitt 1 krone dyrere bare siden februar i år, og den norske kronen har svekket seg 18 prosent mot euro siste året.

Nyter godt av en svak krone

Mange bedrifter nyter godt av en svak krone og har bedret sin konkurransesituasjon betydelig, selv om mange innsatsvarer blir dyrere. I de fleste andre land har prisen på ulike materialer og råvarer gått betydelig ned.

En viss nedgang har vi i Norge også, men det er opplagt at en 18 prosent svekkelse av kronen demmer opp mesteparten. DNB Markets tror kronen forblir svak kommende år, mens konsensus blant analytikerne er styrking mot 11,00 på 6 måneder. Prisveksten i Eurosonen for mai kom på 6,1 prosent, som er en større nedgang enn man hadde ventet - noe som tolkes positivt.

Norsk PMI sank med 3,8 poeng til 47,4 i mai, men det var kun 58 bedrifter som svarte i undersøkelsen denne gangen. Skuffende er også utsiktene i Kina, PMI for mai kom på 48,8. Dette er andre måned på rad under 50 og vekstprognosene for Kina nedjusteres. Fraktratene fra Kina er nede på nivået fra før pandemien.

Nokså korte leveringstider

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium verk ligger på fem til sju uker, noe som er nokså kort for årstiden. Prisen på rå-aluminium er noe ned fra april til tross for meget svak norsk krone.

På rustbestandige kaldvalsede plater har de europeiske verkene meget svak ordreinngang, enkelte kan levere kaldvalsede plater på fire uker.

Litt mere etterspørsel er det på tykkere plater og spesialiteter som har leveringstid august.

Valbruna melder om litt svakere etterspørsel på standard rustbestandige materialer, mens det er mer etterspørsel etter 4418/165 M, Duplex stål og SMO. Prisen på nikkel har gått ytterligere ned, men en svak krone gjør små utslag i legeringstilleggene. En lavere skrotpris gir nedgang i skrot- og energitillegg på spesialstål som ender på 5127.-kr/tonn for 520M

Ovako har nokså normal leveringstid (seks til åtte uker på valset), mens på seigherdet 10-12 uker. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk ned i mai, men tenderer opp igjen nå grunnet valuta.

Normale plast-leveringstider

På plast halvfabrikat er det normal tilgang og leveringstider, prisene presses opp på enkelte materialer grunnet den svake kronen. 

Kilde: Astrup AS

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.084