23948sdkhjf

Stadig flere kuer får i seg metallbokser – og de dør

Så har det skjedd igjen. Ei ku døde etter å ha fått i seg en metallboks. Bønder melder at det er økende problem at folk slenger fra seg tomme bokser av metall.

Metalsupply har tidligere omtalt at kuer lider en svært smertefull død når de har fått i seg metallbokser.

Boksene slenges ut på jordene, og når bøndene slår gresset, kuttes boksene i små metallbiter, som kuene får i seg. Bitene gjør at innvoller kuttes opp, og kuene dør.

- Verre enn noen gang

- I år har det vært verre enn noen gang, sier bonde Harald Lie i Vestfold til NRK. Så langt i vår har de plukket mer enn 200 tomme bokser fra jordene, og for ikke lenge siden gikk de en runde på tre kilometer og fylte opp en bærepose med øl-, brus- og energidrikke-bokser.

Lie ber nå folk skjerpe seg, og hadde folk som kaster boksene ut av bilvinduene visst hva slags lidelse kuene går gjennom når de spiser metallrestene fra boksene, så hadde de nok tenkt seg om både en og to ganger før de kastet boksene ut på jordene.

Ku døde

Lie vet hva han snakker om. Selv om det ikke var hans ku som døde denne gang, har han selv opplevd å miste ei ku som følge av metallbokser. Da han kom inn i fjøset, kom det blod fra munnen og nesa til kua, og den var krumbøyd og kald. Til slutt døde kua, skriver NRK.

Kua som nylig døde av å ha fått i seg metalldeler fra en boks, var fra Alvdal i Innlandet.

Det finnes noe som heter Kukontrollen, og ifølge tall fra denne, ble det i fjor rapportert om 1194 fremmedlegemer hos kyr. Tall for i år er ikke klare ennå.

- Folk må ta ansvar

Pernille Hustad, avdelingssjef for Mattilsynet i Vestfold, sier at nå må folk ta ansvar og kaste metallboksene der de skal – enten i panteautomaten eller i søpla.

– Metall i fôret fører til store utfordringer i dyrevelferden hos de dyrene som får det i seg, og kan dessverre ende med at dyret må avlives, sier hun til NRK.

 

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078