23948sdkhjf

Nok ei ku død av drikkeboks

Drikkebokser av aluminium som kastes i naturen er dødsfeller for beitende dyr. Nå har ei ku Finnmark måtte bøte med livet, trolig som en følge av en slik aluminiumsboks.

Det er TV2 som melder at ei ku i Finnmark måtte avlives på fjorårets tredje siste dag. Siden kua var helt frisk dagen før, og det kom blodslim ut av kua, måtte den avlives, og årsak var trolig at kua hadde spist rester av en drikkeboks av aluminium.

Slike bokser kastes overalt i naturen og er en reell dødsfelle for beitende dyr her i landet. Ifølge eieren var kua i ferd med å blø i hjel, og den derfor ikke kunne reddes. Det er de skarpe kantene på boksene som gjør at dyr på beitet ofte må avlives raskt etter å ha spist dette.

– Vi ser hver vår masse bokser som ligger langs jordet. Mye kommer fra brøytebilen som kaster det lenger inn på jordet. Om våren kjører vi med ATV langs jordene og prøver å få med oss søppel, spesielt tomgods – gjerne bokser med både øl, brus, Red Bull og hva det måtte være, sier kueieren til TV2.

– I verste fall kan kua blø i hjel. Det var tilfellet her. Det begynte å komme blodslim, og da var det ikke mulighet for nødslakt heller. Hun måtte bare avlives, sier gårdbruker Tormod Nilsen til TV 2.

Selv om mange gårdbrukere, også de som nå er rammet i Finnmark, investerer i metalldektorer som monteres i forhøsteren, så fanger ikke denne opp aluminium.

Kua som måtte avlives 29. desember i fjor, var ifølge TV-kanalen den tredje kua ved anlegget som måtte bøte livet i fjor.

Det var samdriftsbruket Návet Doallu DA som selv opplyste via sin facebook-side om saken. På facebook-siden heter det: «Lørdags kvelden ble avsluttet på en trist måte i fjøset. Vi måtte avlive en av våre kyr, nok en gang på grunn av kvast. Vi prøver på alle mulige måter å forhindre at vi skal få metall i foret. Vi har investert 70000 kr i metall detektor på finsnitteren, vi kjører langs jordene på våren å ser etter øl og brus bokser, men likevel så kommer det bokser i foret. Det e så dumt å hive bokser ut av vinduet, det e dyran våre som blir å lide på grunn av det».

Innlegget har skapt mange og ikke minst kraftige reaksjoner.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095