23948sdkhjf

Norsk selskap investerer fire milliarder euro i et "grønt" stålverk i Finland

Det norske selskapet Blastr Green Steel planlegger å etablere et grønt stålverk med et integrert hydrogenproduksjonsanlegg i Inkoo, Finland.

Blastr har inngått en intensjonsavtale med det nordiske energiselskapet Fortum som gir Blastr eksklusive rettigheter til å utvikle et eksisterende industriområde i Inkoo.

Investeringen på fire milliarder euro forventes å skape opptil 1.200 direkte arbeidsplasser i driftsfasen. Produksjonen er planlagt å starte innen utgangen av 2026.

Nøkkelfaktor

Grønt stål er en nøkkelfaktor for det grønne skiftet, som et kritisk råmateriale for å utvikle infrastruktur for fornybar energi som vindturbiner, samt i segmenter som bygg, bilindustri og forbruksvarer. Bare i Europa forventes etterspørselen etter dekarbonisert stål å nå 50 millioner tonn innen 2030, nesten en tredjedel av dagens europeiske ståletterspørsel.

– Finland er et ideelt sted for vårt prosjekt. Landet har ambisiøse mål for dekarbonisering, gode og forutsigbare rammebetingelser for grønn industri, tligang til fossilfri energi og en høyt kvalifisert arbeidsstyrke. Inkoo ble valgt som vår beliggenhet på grunn av høykvalitets infrastruktur og god tilgang til kraft. I tillegg gir den isfrie dyphavshavnen effektiv, lavkarbon logistikk året rundt og nær tilgang til det europeiske markedet, sier Hans Fredrik Wittusen, administrerende direktør i Blastr Green Steel.

Blant de største industriinvesteringene i Finland

– Jeg er svært fornøyd med at valget av beliggenhet nå er bekreftet, da vi har jobbet med dette prosjektet i lang tid. Blastrs beslutning om å lokalisere seg i Inkoo er et bevis på konkurranseevnen til finske industri og infrastruktur. Finland er et utmerket sted for karbonnøytral industri og produksjon av dekarbonisert stål: Vi har et sterkt og pålitelig kraftnett, gode forutsetninger for produksjon av utslippsfri energi og effektiv logistikk.  Prosjektet vil ytterligere forbedre vår konkurranseevne, styrke vår kompetanse og skape mange arbeidsplasser og trivsel. Prosjektet bidrar også  sterkt til klima- og  karbonnøytralitetsmålene til både Finland og EU, sier næringsminister Mika Lintilä.

Det grønne stålverket sammen med det integrerte hydrogenanlegget vil være blant de største industrielle investeringene som er planlagt i Finland til dags dato.   – Blastrs prosjekt vil være et av de største industriprosjektene og potensielle arbeidsgiverne i Finland. Prosjektet er viktig også for europeisk industri som helhet, som en katalysator for det grønne skiftet. Blastrs etablering i Finland er et resultat av sterke nordiske samarbeidet, og vil styrke dette ytterligere. Samtidig akselererer prosjektet utviklingen av innovasjoner knyttet til det grønne skiftet sammen med andre investeringer, sier Markku Kivistö, leder for Industry Cleantech, Invest in Finland i Business Finland.

Blastr har som mål å kutte CO-utslippene med 95 prosent 

Stålindustrien produserer omtrent åtte prosent av verdens CO-utslipp på grunn av den store mengden fossilt brensel som brukes til å produsere stål gjennom konvensjonelle metoder. Ett tonn stål produsert skaper ca 1,9 tonn CO. Blastr vil erstatte koks og kull med hydrogen i den kjemiske reduksjonsfasen, samt redusere CO-avtrykket langs hele verdikjeden, med mål om å oppnå 95 prosent lavere CO-utslipp, sammenlignet med konvensjonell produksjonprosess. 

Stålverket er planlagt å produsere to og en halv million tonn varm- og kaldvalset grønt stål av høy kvalitet årlig.

– Vi har høye ambisjoner om å dekarbonisere stålindustrien, da den er en av de største globale utslipsskildene. Med det grønne stålet produsert i Inkoo, tar vi sikte på å redusere karbonutslipp med 4,6 millioner tonn CO per år sammenlignet med konvensjonelle metoder, tilsvarende mengden utslipp som skapes av alle personbiler i Finland årlig. Vi skal systematisk adressere alle ledd i verdikjeden for å redusere det totale karbonavtrykket, redusere avfall og utvikle sirkulære løsninger. Videre er vår ambisjon å sikre en betydelig andel av vårt kraftbehov fra direkte eller indirekte eide vindparker, og bidra gjennom egne investeringer og partnerskap for å fremme ren energiproduksjon i Finland. Vi mener at vårt prosjekt vil gi positive ringvirkninger for regionen, og vi vil engasjere oss i aktiv dialog og samarbeid med lokalsamfunnet og andre interessenter, avslutter Wittusen.

 

Kilde: Blastr Green Steel

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Skipsfart: Flere grunnstøtinger i fjor
To riggkontrakter og samarbeidsavtale med Transocean
Kongsberg Maritime skal levere til tre tankskip
Fiskebåten sank og to omkom – nå har Havarikommisjonen konkludert
SSAB lanserer nytt stål uten fossile utslipp
Sjømatnæringen: - Regjeringen har verken lyttet eller forstått
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.171