23948sdkhjf

Internasjonale markeder i sterk vekst både for olje, gass og havvind

NORWEP har lagt frem de internasjonale markedsutsiktene for olje, gass og havvind. Disse viser at utsiktene for norsk leverandørindustri i det internasjonale markedet er svært så lyse i årene fremover.

Tallene ble presentert for en fullsatt sal hos Norsk Industri i Næringslivets hus 7. desember.

Tilsvarende presentasjoner har blitt holdt Stavanger, Bergen og Trondheim, og Haugesund og Ålesund står for tur.

Orienterte

Knut Erik Steen fra Norsk Industri og Thomas Saxegaard fra Norges Rederiforbund presenterte innledningsvis dagens omfang og aktivitet for norske leverandører og rederier.

I olje- og gassmarkedet har norsk leverandørindustri hatt en årlig omsetning på drøye 100 milliarder kroner i periodene 2017-2020. Storbritannia, USA og Brasil var landene med høyest internasjonal omsetning.

Det skriver Norsk Industri.

Økning offshore

Offshoremarkedet forventes å vokse frem mot 2025 med 6 prosent årlig vekst. Mens det globale offshoremarkedet hadde en flat utvikling fra 2020 til 2021, forventes vekst frem mot 2025 drevet av økt olje- og gassetterspørsel og høyere råvarepriser. Sterkest vekst forventes i de tre segmentene "Topside og prosessutstyr", Innkjøp, konstruksjon og installasjon" og "Transport og logistikk".

– Norske leverandører har mye lavutslippsteknologi å tilby i det internasjonale markedet, utviklet delvis på grunn av svært strenge krav og kostnader for utslipp på norsk sokkel. Det har nå blitt en markant økende interesse for "Low carbon solutions" hos oljeselskap internasjonalt, her har norske leverandører betydelige muligheter samtidig som vi bidrar til klimautslipp globalt, poengterte Runar Rugtvedt, bransjesjef for Olje, Gass og Havvind i Norsk Industri.

Den internasjonale omsetningen innenfor havvind (eksport + utenlandsomsetning) var 25,2 milliarder (opp fra 16 milliarder i 2020), mens den for hele fornybarindustrien var 37,1 milliarder (opp fra 26,5 i 2020).

Store muligheter hjemme

Jon Dugstad i NORWEP kom med klar tale:

– Det globale markedet er i sterk vekst. I våre nærområder, Nordsjøen og Østersjøen er det planer om gigantinvesteringer i årene fremover. Her har norske leverandører store muligheter for både vekst og ny markedstilgang med sine produkter og tjenester.

– Det er svært viktig at norske leverandører er aktive internasjonalt før "lokalmarkedet" tar seg opp og prosjektene blir igangsatt på norsk sokkel. Norske leverandører må ha konkurransedyktige produkter og tjenester, og da må det trenes på bortebane slik at leverandørene er attraktive for utbyggerne som skal i gang her hjemme, sier Runar Rugtvedt.

NORWEP-arrangementet hadde to svært gode innlegg fra leverandørindustrien. Øistein Martinsen fra ABB og Egil Birkemoe fra Aker Solutions presenterte respektive selskapers teknologier innenfor havvind med spesielt vekt på subsea-trafo, kraftdistrubusjonsenheter og omformerstasjoner, både flytende og bunnfaste, samt elektrifiseringsløsninger.

Kilde: Norsk Industri

KLIKK for alle artikler i Debatt og innlegg.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125