23948sdkhjf

SSAB starter konsultasjoner før overgang til fossilfri stålproduksjon i Luleå

I januar 2022 tok SSABs styre en strategisk beslutning om å fundamentalt gjenoppbygge det nordiske produksjonssystemet for platemetall og akselerere sin grønne omstilling.

SSAB starter nå konsultasjoner i forkant av ombyggingen i Luleå.

SSABs plan er å bygge et helt nytt integrert elektrisk stålverk, valseverk og videreforedling i Luleå, en såkalt minimølle, og dermed avvikle eksisterende virksomhet med koksverk, masovn og stålverk innen rundt 2030. Teknologiovergangen legger til rette for veien for produksjon av fossilfritt stål i Luleå og utslippene av karbondioksid forventes å bli redusert med rundt 90  prosent.

Styrket konkurransekraft

- Konsultasjonen er et viktig skritt i den historiske transformasjonen av den svenske stålindustrien som vi står overfor. Vårt nye topp moderne anlegg, som vi ønsker å bygge i Luleå, muliggjør ikke bare en fossilfri verdikjede fra gruve til ferdig produkt, men styrker også vår konkurransekraft og utvider produkttilbudet vårt. Det er også et avgjørende skritt for Sverige å nå sine klimamål og forpliktelser i henhold til Parisavtalen, sier Martin Lindqvist, administrerende direktør i SSAB.

Det nye elektriske stålverket skal bygges innenfor SSABs eksisterende industriområde på Svartön. Produksjonsvolumet vil være på nivå med dagens kapasitet med mulighet for et bredere produktspekter.

- SSAB har muligheten til å lede utviklingen mot fossilfritt stål med Luleå som et viktig knutepunkt. Vi har en unik posisjon, med kompetente medarbeidere, forskning og utvikling i tett samarbeid med universiteter og institutter, gode logistikkmuligheter og nærhet til både havner og jernråstoff. Det er en fantastisk mulighet ikke bare for SSAB, men også for Nord-Sverige, sier Lotta Jakobsson, ansvarlig for ombyggingen i Luleå.

Tid for konsultasjon

SSABs planlagte teknologiovergang krever tillatelse etter miljøloven. En viktig del av forberedelsene til den kommende tillatelsessøknaden er å gjennomføre høringer.

Formålet med høringen er at SSAB som næringsdrivende tidlig skal få kunnskap om ting som har betydning for utformingen av virksomheten og tillatelsesutredningen ved å inkludere interesserte. Lokale innbyggere, myndigheter og andre interesserte gis tidlig mulighet til å komme med informasjon og meninger, noe som er med på å sikre høy kvalitet i SSABs fremtidige drift og den kommende søknaden.

Omfattende miljøkonsekvensutredninger

Høringen omhandler plassering, omfang og utforming av endret drift, miljøvirkninger og miljøkonsekvenser som driften kan antas å medføre, samt innhold og utforming av konsekvensutredningen. Det pågår omfattende miljøkonsekvensutredninger, og den nye driften forventes å føre til vesentlig mindre påvirkning enn eksisterende drift for de aller fleste miljøaspekter som vurderes.

Kilde: SSAB

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Dette er trolig årsaken til at Tretten bru kollapset
Equinor beroliger oljeservicenæringen
Permitteringer i laksenæringen koster staten 15 millioner
Fjord1 starter testing av el-ferjer over Tysfjorden
NORCE bidrar til fortgang i elektrifisering av olje- og gassplattformer
Planer for økt gassuttak fra Oseberg godkjent
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.146