23948sdkhjf

SSAB starter konsultasjoner før overgang til fossilfri stålproduksjon i Luleå

I januar 2022 tok SSABs styre en strategisk beslutning om å fundamentalt gjenoppbygge det nordiske produksjonssystemet for platemetall og akselerere sin grønne omstilling.

SSAB starter nå konsultasjoner i forkant av ombyggingen i Luleå.

SSABs plan er å bygge et helt nytt integrert elektrisk stålverk, valseverk og videreforedling i Luleå, en såkalt minimølle, og dermed avvikle eksisterende virksomhet med koksverk, masovn og stålverk innen rundt 2030. Teknologiovergangen legger til rette for veien for produksjon av fossilfritt stål i Luleå og utslippene av karbondioksid forventes å bli redusert med rundt 90  prosent.

Styrket konkurransekraft

- Konsultasjonen er et viktig skritt i den historiske transformasjonen av den svenske stålindustrien som vi står overfor. Vårt nye topp moderne anlegg, som vi ønsker å bygge i Luleå, muliggjør ikke bare en fossilfri verdikjede fra gruve til ferdig produkt, men styrker også vår konkurransekraft og utvider produkttilbudet vårt. Det er også et avgjørende skritt for Sverige å nå sine klimamål og forpliktelser i henhold til Parisavtalen, sier Martin Lindqvist, administrerende direktør i SSAB.

Det nye elektriske stålverket skal bygges innenfor SSABs eksisterende industriområde på Svartön. Produksjonsvolumet vil være på nivå med dagens kapasitet med mulighet for et bredere produktspekter.

- SSAB har muligheten til å lede utviklingen mot fossilfritt stål med Luleå som et viktig knutepunkt. Vi har en unik posisjon, med kompetente medarbeidere, forskning og utvikling i tett samarbeid med universiteter og institutter, gode logistikkmuligheter og nærhet til både havner og jernråstoff. Det er en fantastisk mulighet ikke bare for SSAB, men også for Nord-Sverige, sier Lotta Jakobsson, ansvarlig for ombyggingen i Luleå.

Tid for konsultasjon

SSABs planlagte teknologiovergang krever tillatelse etter miljøloven. En viktig del av forberedelsene til den kommende tillatelsessøknaden er å gjennomføre høringer.

Formålet med høringen er at SSAB som næringsdrivende tidlig skal få kunnskap om ting som har betydning for utformingen av virksomheten og tillatelsesutredningen ved å inkludere interesserte. Lokale innbyggere, myndigheter og andre interesserte gis tidlig mulighet til å komme med informasjon og meninger, noe som er med på å sikre høy kvalitet i SSABs fremtidige drift og den kommende søknaden.

Omfattende miljøkonsekvensutredninger

Høringen omhandler plassering, omfang og utforming av endret drift, miljøvirkninger og miljøkonsekvenser som driften kan antas å medføre, samt innhold og utforming av konsekvensutredningen. Det pågår omfattende miljøkonsekvensutredninger, og den nye driften forventes å føre til vesentlig mindre påvirkning enn eksisterende drift for de aller fleste miljøaspekter som vurderes.

Kilde: SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094