23948sdkhjf

HYBRIT: Ny forskning viser at hydrogenredusert jern har svært gode egenskaper

Ny forskning innenfor HYBRIT-prosjektet, drevet av SSAB, LKAB og Vattenfall, viser de overlegne egenskapene og kvaliteten til jernsvamp direkte redusert med hydrogen (H-DRI), produsert ved hjelp av HYBRIT-teknologi.

Testresultatene viser at direkte reduksjon med hydrogen gir et klart bedre produkt som er enkelt å håndtere, transportere og lagre, i tillegg til at prosessen praktisk talt eliminerer CO2-utslipp i reduksjonstrinnet.

Fossilfritt

HYBRIT-initiativet ble startet av SSAB, LKAB og Vattenfall for å utvikle en ny teknologi for hydrogenbasert jern- og stålproduksjon med mål om å etablere en fossilfri verdikjede fra gruve til ferdig stålprodukt. I juni 2021 lyktes HYBRIT-initiativet med å produsere verdens første jernsvamp direkte redusert med hydrogen i pilotanlegget bygget med støtte fra Energibyrået.

Nye testresultater fra HYBRIT pilotanlegg og FoU-lab viser at jern direkte redusert med hydrogen (DRI) gir et produkt med betydelig bedre egenskaper og kvalitet. Det hydrogenreduserte jernproduktet, fritt for karbon, produsert med HYBRIT-teknologi i pilotanlegget er svært metallisert, har overlegne mekaniske egenskaper og motstår kvalitetsforringelse over tid, sammenlignet med jern hvor fossil gass som naturgass har blitt brukt for å redusere jernmalm.

Hybrit Development AB har sendt inn patentsøknader som beskriver oppfinnelsene til det europeiske patentkontoret.

Dempe klimaendringene

- Vi er svært glade og stolte over de gjennomgående gode resultatene i forskningen og over mulighetene dette kan gi for den grønne omstillingen i stålindustrien. Takket være det dedikerte arbeidet til forskerteamet kan vi gjøre hydrogenbasert stålproduksjon mer tilgjengelig og effektiv. Det kan bidra til å dempe klimaendringene raskere, sier Martin Pei, CTO i SSAB og styremedlem i Hybrit.

- Disse bemerkelsesverdige testresultatene bekrefter at vi er på rett vei med å etablere en effektiv fossilfri verdikjede i jern- og stålindustrien. En medvirkende årsak bak den høye kvaliteten på jernsvampen som produseres er høykvalitetsjernmalmen fra LKABs gruve, som sammen med HYBRIT-teknologien legger til rette for fremtidig fossilfri stålproduksjon. HYBRIT-piloten fortsetter å gi oss viktig forskning mens vi fortsetter reisen mot industriell produksjon, som starter med et første demonstrasjonsanlegg i Gällivare i 2026, sier Lars Ydreskog, direktør for strategiske prosjekter i LKAB og styreleder i Hybrit.

- Det er veldig oppmuntrende å se at disse resultatene ikke bare bekrefter klimagevinstene ved å erstatte fossilt brensel med hydrogen fra fossilfri elektrisitet, men også at fossilfri produksjon faktisk kan føre til bedre industrielle prosesser og produkter. Denne nye kunnskapen er et direkte resultat av tett samarbeid gjennom hele verdikjeden, avgjørende innovasjon og dristig innsats for å utvikle ny teknologi – en oppskrift for andre industrisektorer å følge, sier Andreas Regnell, Senior Vice President og Head of Strategic Development i Vattenfall og styremedlem i Hybrit.

Kilde: SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.114