23948sdkhjf

Vestlandsindeksen: Bedriftenes forventninger stuper, men ikke for olje og gass

Olje- og gassbedrifter rapporterer for tredje kvartal om bedre resultater og høyere forventninger enn bedrifter som ikke er innenfor sektoren.

Det går fram av Vestlandsindeksen for tredje kvartal 2022.

For første gang i Vestlandsindeksens historie er vestlandsbedriftenes forventninger til fremtiden lavere enn resultatet for inneværende kvartal. De forventer nedgang på flere fronter – etterspørsel, sysselsetting og lønnsomhet.

 Svært lavt nivå

– Vi ser en bred nedgang på tvers av alle bransjer. Ser vi bort fra koronasjokket og oljekrisen i 2015-2016, er vi på de laveste nivåene i indeksens historie. Selv om norsk økonomi har gått godt, ser vi tydelig at økte kostnader og den spente geopolitiske situasjonen ikke overraskende slår hardt inn i både resultater og bedriftenes forventninger, sier Kjetil Benson, leder for Markets i Sparebanken Vest.

I Vestlandsindeksen for tredje kvartal 2022 synker resultatindeksen til 59,1 poeng, fra 61,7 poeng i andre kvartal. Dette er under indeksens historiske gjennomsnitt.

Ikke for olje og gass

Men dette gjelder altså ikke for olje- og gassbedrifter.

Olje- og gassbedrifter rapporterer for tredje kvartal om bedre resultater og høyere forventninger enn bedrifter som ikke er innenfor sektoren.

Resultatindeksen for olje- og gassbedrifter er på nærmere 67 poeng, noe som er mer enn åtte poeng over snittet for ikke olje- og gassrelaterte bransjer. Bransjens forventninger går betydelig tilbake fra foregående kvartal med et fall fra sterke 71,4 poeng i andre kvartal til 63,3 poeng i inneværende kvartal.

– Olje- og gassbransjen har de seneste kvartalene hatt svært gode resultater og høye forventninger. Dette er mye på grunn av økte investeringer som følge av oljeskattepakken. Nå ser vi imidlertid at forventningene kommer ned mot et mer normalisert nivå, og det tyder nok på at både kostnader og den økte geopolitiske uroen påvirker bedriftenes syn på fremtiden, forklarer Margunn Minne, konserndirektør for Bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest.

Økte eksportforventninger

Vestnorske eksportbedrifter skiller seg positivt ut når det gjelder forventninger fremover. I motsetning til andre næringer, øker bedrifter med mer enn halvparten av omsetningen utenfor Norge sine forventninger til de neste seks månedene.

– Eksportbedriftene melder om en økning på hele fem poeng og rapporterer om forventninger på 69 poeng. Selv om det overordnede makrobildet er mer omskiftelig så får de vestnorske eksportbedriftene støtte fra en svak kronekurs som gjør varene vi selger billigere å kjøpe i utlandet, sier Minne.

Kilde: Sparebanken 1

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Det siste stålet fra ukrainske Azovtal blir armbånd
- Panikken på stålmarkedet har lagt seg
Ny Storbritannia-kontrakt for Kongsberg Gruppen
Offshore Norge: Viktig å begrense fallet i produksjonen
Nordmenn flest positive til grunnrenteskatt
Plattform stengt ned ved en feiltakelse
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.079