Wintershall Dea og CapeOmega valgt for CO2-lagringstillatelse utenfor Norge

Luna-lisensen ligger 120 kilometer vest for Bergen og er beregnet å ha en CO2-lagringsinjeksjonskapasitet på opptil 5 millioner tonn pr år.
Nødvendig
Wintershall Dea er operatør for lisensen med 60 prosent av aksjene, mens CapeOmega eier de resterende 40 prosent av aksjene.
Tillatelsen tilbys med et forpliktende arbeidsprogram som sikrer rask og effektiv fremdrift, eller tilbakeføring av arealene dersom prosjektutviklingen stopper opp.
– Fangst og lagring av større mengder CO2 er nødvendig for at verden skal nå sine ambisiøse klimamål. Denne prisen styrker utviklingen av denne viktige klimasatsingen, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Denne entreprisen går til to selskaper som har modnet et godt prosjekt for lagring av CO2. Det er interesse fra industrien for ytterligere annonsering etter land på norsk sokkel.
Departementet mottok søknader fra Wintershall Dea Norge, CapeOmega og TotalEnergies EP Norge for arealet i juni.
Tre lagringstillatelser
Så langt er det gitt tre CO2-lagringstillatelser på norsk sokkel. Tillatelse EL 001 ble tildelt Northern Lights i 2019, og i april ble det tildelt ytterligere to tillatelser, en i Nordsjøen og en i Barentshavet.
Nordsjøen ble tildelt Equinor, mens lisensen i Barentshavet ble tilbudt et konsortium bestående av Equinor, Horisont Energi og Vår Energi.
Departementet tildelte Equinor operatørskapene for de to lisensene kalt Smeaheia og Polaris.
Enige om verdikjede
I tillegg ble Equinor og Wintershall Dea nylig enige om å fortsette utviklingen av en omfattende verdikjede for karbonfangst og -lagring (CCS) som kobler kontinentaleuropeiske CO2-utslippere til offshore-lagringssteder på norsk sokkel.
Partnerskapet har til hensikt å koble sammen Tyskland, den største CO2-utslipperen i Europa, og Norge, med Europas største CO2-lagringspotensial.
Kilde: Offshore-energy.biz