23948sdkhjf

Nammo ber om statsstøtte for å møte Europas behov for ammunisjon

Krigen i Ukraina gjør at stadig flere land i Europa ruster opp. Hos våpen- og ammunisjonsprodusenten Nammo på Raufoss klarer de ikke å holde tritt med etterspørselen.

Som en følge av dette, ber bedriften om at det settes av 650 millioner kroner i regjeringens statsbudsjett, slik at Nammo kan sikre leveranser av våpen og ammunisjon til Forsvaret.

Nammo – tidligere kjent som Raufoss Ammunisjonsfabrikk – leverer i dag slikt utstyr til ni land, og etterpørselen har skutt i været etter at Russland gikk til krig mot Ukraina.

- Aldri opplevd liknende

- Jeg har aldri vært med på en liknende situasjon tidligere, sier konsernsjef Morten Brandtzæg til NRK.

– Problemet er at man leverer materiell i en raskere takt enn industrien kan fylle på. Det blir til slutt en spagat. Derfor sier vi at vi må raska på, sier han videre.

LANG HISTORIE: Nammo - tidligere Raufoss Ammunisjonsfabrikk - har holdt det gående siden 1896. FOTO: NAMMO

Situasjonen er prekær selv om Nammos anlegg i Norge og utlandet går for fullt. For å holde tritt med etterspørselen ber nå Nammo regjeringen om å bla opp 650 millioner kroner. Nammo er en av fire leverandører som produserer ammunisjon i Europa.

650 millioner fra staten

Til NRK forteller konsernsjefen om lange ledetider på råvarer og stor etterspørsel umiddelbart. Det gjør at det er behov for investering raskt. Det er med dette som bakgrunn at Brandtzæg vil 650 millioner kroner på bordet raskt fra myndighetene.

Staten eier 50 prosent av Nammo, men også den finske staten og Kongsberg Gruppen er inne på eiersiden.

For Nammos del nå er det behov for større lagerkapasitet og flere høyteknologiske og helautomatiserte maskiner som er mest prekært. I tillegg er det behov for råvarer som stål og aluminium.

Forsvaret i fokus

Regjeringen kan ikke love Nammo den summen de etterspør i det kommende statsbudsjettet, som nå er i ferd med å ferdigstilles. Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at forsvar og sikkerhet står i fokus for regjeringen nå med den helt spesielle situasjonen Europa er i.

- Vi skal prioritere forsvaret og sikkerheten, sier Vedum.

NOK Å GJØRE: De ansatte hos Nammo på Raufoss har mer enn nok å gjøre etter at krigen i Ukraina startet. FOTO: NAMMO

Nammos konsernsjef svarer følgende på spørsmålet om hvorfor Nammo har behov for støtte fra regjeringen som norsk industribedrift:

– Vi bruker egne penger. Vi har aldri investert så mye som nå. I år investerer vi mer enn fem ganger så mye som vi gjør i et vanlig år. I klare tall vil det si over 1 milliard kroner. I tillegg har vi brukt 750 millioner kroner på å kjøpe råvarer for egen risiko, for å kunne yte rask bistand til Forsvaret. Nammo kan ikke holde beredskapen for åtte land i Europa samt for USA. Det har vi ikke råd til. Å bygge beredskap er et samfunnsansvar og ikke noe som bør overlates til industrien alene.

 

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109