23948sdkhjf

Rustfritt stål står sentralt når Mars skal nås med romskip

SpaceX har store planer for å kunne nå mars med sin rakett. I utviklingen av raketten står stål helt sentralt.

Space-X er Elon Musks storslåtte plan for å sende en rakett – eller nærmere bestemt et romskip - til Mars.

Om bord skal det være mennesker. Det som gjør romskipet unikt er materialet som er valgt til romskipets kropp. Opprinnelig var planen at romskipet skulle produseres av karbonfibre, men siste nytt nå er at det skal produseres av rustfritt stål.

Tåler høye temperaturer

Valg av materialer vil være helt avgjørende for at Space-X skal kunne nå den fjerde planen fra sola.

Valget av rustfritt stål er gjort med hensyn til det høye smeltepunktet. Aluminium eller karbonfibre smelter ved mellom 150 og 200 grader. Stål kan holde en temperatur på hele 820 til 870 grader før det smelter, og det er denne type stål som vil bli brukt i romskipets varmeskjold. Dette skjoldet vil beskytte fartøyet mot de svært høye temperaturene når romskipet passerer en planet med en atmosfære som Mars eller Jorden.

Varmeskjoldet består av to lag med rustfritt strål med rør , som skal sørge for at vann flyter mellom lagene. På yttersiden vil det være mikrohull som gjør at vannet kan piple ut, noe som gjør at temperaturen kan holdes lavt.

Kostnader

I tillegg til disse fordelene skriver Worldsteel at i forhold kostnader har også rustfritt stål en stor fordel. Mens karbonfibre koster 135 dollar pr kilogram, og at mer enn en tredel av materialet går tapt i produksjonsprosessen, vil den reelle kostnader være 200 dollar pr kilogram. Til sammenlikning vil rustfritt stål koste bare 3 dollar pr kilogram.

Når et romskip av denne typen går ut i verdensrommet må man ta hensyn til hvert gram. Tradisjonelt ville stål ikke bli vurdert som et mulig alternativ som lett-materiale, men de unike egenskapene til rustfritt stål gjør at vekten vil holdes lav.

Tåler høye temperaturer

I verdensrommet vil temperaturen være minus 270 grader, og ved disse ekstremt lave temperaturene, vil rustfritt ståls styrke øke med 50 prosent. Dette skyldes krom-nikkel-innholdet i stålet, som gjør at stålet ikke blir skjørt selv ved svært lave temperaturer.

MARS: Planen til Elon Musk er å bringe mennesker til Mars. FOTO: SHUTTERSTOCK

Rustfritt stål har også en rekke andre fordeler, og forskerne som utarbeider romskipet, har jobbet med å øke krom-innholdet i det rustfrie stålet, slik at fartøyet kan brukes på nytt bare etter en halvtime etter landing.

Worldsteel skriver at rustfritt stål dermed kan være en avgjørende faktor i at Elon Musk skal nå sitt mål om bringe mennesker til Mars og muligens også bosette mennesker der.

Kilde: Worldsteel

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109