23948sdkhjf

Ny plasmamaskin kan gi stort konkurransefortrinn for Hellik Teigen

Med en ny plasmaskjærer fra EIVA-SAFEX håper Ring André Teigen hos Hellik Teigen at den skal gi dem et solid konkurransefortrinn.

Mer enn 75.000 tonn med stål og metall kommer årlig inn til Hellik Teigens anlegg på Loesmoen i Hokksund og på Lierstranda i Lier.

Alt fra mindre biter til større deler, noe som også inkluderer 3000 biler som skal skrotes. Rundt oss ser vi metallskrap i alle varianter, og anleggsmaskiner med grabber i konstant aktivitet på den 55 mål store tomta på Loesmoen utenfor Hokksund.

Femte generasjon

Ring André Teigen er femte generasjon som er i aktivitet ved den tradisjonsrike bedriften. Han har ansvaret for det store uteområdet der alt skrapet ligger. Men før det blir til skrap ankommer metallet og stålet fra ulike deler av landet.

MYE METALLSKRAP: 75.000 tonn med stål ankommer Hellik Teigens anlegg i Hokksund og i Lier. VIDEO: MORTEN DAHL

Det er faren til Ring André, Ring Tore Teigen, som nå er daglig leder for selskapet, som i sin tid ble startet av Hellik Teigen.

50 ansatte har sitt daglige virke ved anlegget i Hokksund, mens 10 ansatte jobber på anlegget på Lierstranda.

I januar investerte Ring André Teigen i en nyvinning som han håper skal gi Hellik Teigen et konkurransefortrinn i forhold til sine konkurrenter.

Plasmaskjærer med håndbrennersett

Investeringen det er snakk om er en større plasmaskjærer fra EIVA-SAFEX – Hypertherm MAXPRO200. Ifølge salgssjef Håvard Furuhaug hos EIVA-SAFEX er dette den første og så langt den eneste plasmaskjæreren påsatt håndbrennersett med skjærekapasitet på svart stål inntil 75 mm fra Hypertherm.

FØRSTE I SITT SLAG: Hypertherm MAXPRO200 er denn første og så langt den eneste plasmaskjæreren påsatt håndbrennersett med skjærekapasitet på svart stål inntil 75 mm fra Hypertherm. FOTO: HYPERTHERM/EIVA-SAFEX

- Dette er det kraftigste håndbrennersystemet fra Hypertherm. Vi har så langt levert en slik maskin i Norge, og det gjorde vi til Hellik Teigen i januar. Vi leverte en komplett pakke bestående av kompressor og selve maskinen. Tilbakemeldingene vi har fått fra Hellik Teigen har vært svært gode, og vi ser særlig store besparelsesfordeler i form raskere jobb og mindre vedlikehold enn ved bruk av andre skjæremetoder, sier Furuhaug.

KONKURRANSEFORDEL: - Det vil være en konkurransefordel oss å kunne benytte oss av den nye plasmaskjæreren fra Hypertherm, mener driftssjef Ring André Teigen hos Hellik Teigen. Her med noe av det som er kappet med skjæreren. FOTO: MORTEN DAHL

Hellik Teigen kjøpte plasmaskjæreren for totalt 250.000 kroner, og Ring André Teigen er ganske sikker på at han allerede har spart inn beløpet i form av lettere arbeidsmetode.

Sparer tid 

- Vi fikk den i januar, og har allerede kuttet 200-300 tonn stål med den. Vi regner med å kunne kutte ytterligere 400 tonn stål i løpet av inneværende år. Vi ser at tiden vi sparer ved å bruke denne type plasmaskjærer kan være en stor konkurransefordel for oss, i tillegg til at maskinen avgir langt mindre røyk enn ved andre kuttemetoder, sier han.

FORNØYDE: Salgssjef Hos EIVA-SAFEX, Håvard Furuhaug (t.v.), og driftssjef Ring André Teigen hos Hellik Teigen ser fram imot bedre samarbeid i tiden framover. FOTO: MORTEN DAHL

KONKURRANSEFORDEL: - Det vil være en konkurransefordel oss å kunne benytte oss av den nye plasmaskjæreren fra Hypertherm, mener driftssjef Ring André Teigen hos Hellik Teigen. Her med noe av det som er kappet med skjæreren. FOTO: MORTEN DAHL

Ring André Teigen legger også vekt på at denne vil være billigere i drift fordi den krever mindre vedlikehold og reparasjoner enn ved bruk av lanser, som raskere går i oppløsning, og avkutter-redskap der kutterne må skiftes ut oftere.

Hellik Teigen ble startet i 1901 i Skotselv i Øvre Eiker som en ren skraphandler. I dag framstår bedriften som en moderne gjenvinningsbedrift for jern, metall og EE-avfall.

Konsernet er representert over hele landet, og på Vestlandet eier de blant annet Norscrap West, som nå trolig er mest kjent for opphuggingen av fregatten KNM «Helge Ingstad». Norscrap West har spesialisert seg på opphugging av skip og enkelte offshore-installasjoner.

I EN FEI: Her har MAXPRO200-maskinen kuttet stål i en fei hos Hellik Teigen. FOTO: MORTEN DAHL

Vinn-vinn-situasjon

Både Teigen og Håvard Furuhaug har et håp om at leveransen av MAXPRO200 200 skal bli starten på et større samarbeid. EIVA-SAFEX er et selskap i TESS-gruppen, som har vært en nær samarbeidspartner med Hellik Teigen over lengre tid.

- Dette er en vinn-vinn-situasjon for begge parter, og vi ser for oss at vi blant annet kan levere avsug for MAXPRO200-maskinen i tillegg til delprodukter for å nevne noe, sier Furuhaug.

DRIVER VIDERE: Teigen-slekta driver Hellik Teigen videre. Søsknene Martine og Ring André Teigen er femte generasjon ansatte hos gjenvinningsbedriften på Hokksund. FOTO: MORTEN DAHL

- Vi har vært heldige og klart oss godt gjennom koronapandemien. Fjoråret ble et rekord-år for oss med en omsetning på 1,4 milliarder kroner på konsernbasis, sier Martine Teigen, som er regnskapsmedarbeider og personalansvarlig i Hellik Teigen.

Hun kan fortelle at rundt 80 prosent av det som Hellik Teigen mottar og bearbeider blir eksportert videre til utlandet, som for eksempel BSW i Tyskland og Cronimet i Sverige for videre gjenvinning.

Totalt gjenvinner konsernet om lag 250.000 tonn med skrapmetall.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078