23948sdkhjf

Metaller utgjør fortsatt en stor del av importen fra Russland

Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver at importen fra Russland var på i 1,7 milliarder kroner i april 2022, opp 26,4 prosent fra april i fjor. Viktige varer her er metaller, mineralolje og rapsolje.

Eksportverdien i april 2022 var 93,6 prosent høyere enn samme måned året før.

Eksportinntektene var noe lavere enn rekordmåneden mars, men handelsoverskuddet på 92,6 milliarder kroner er likevel svært høyt.

 Det skriver SSB.

Høyt handelsoverskudd

Det ble eksportert varer til en verdi av 165,6 milliarder kroner, og importert varer til en verdi av 73 milliarder kroner. Det viser nye tall fra statistikken Utenrikshandel med varer.

- I mars sprengte eksporten nye grenser, og ga et historisk høyt handelsoverskudd. I april var volum og pris på naturgass og råolje noe lavere, som dermed ga lavere eksportinntekter. Handelsoverskuddet i april er likevel det tredje høyeste som er målt noensinne, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus i SSB.

Eksporterte metaller for 10,6 milliarder

Norge eksporterte metaller for over 10,6 milliarder kroner i april 2022,en oppgang på 76,6 prosent. Utførselen av aluminium utgjorde med nesten 5 milliarder kroner, om lag halvparten metalleksporten. Eksportprisen for primære aluminiumslegeringer var på 37 kroner per kilo i april 2022, en oppgang på 76,2 prosent. Eksportert volum sank med 5,5 prosent.

Eksportverdien for av råjern i april 2022 på 1,5 milliarder kroner er rekordhøy med en volumoppgang på 38,7 prosent og prisoppgang på 38,6 prosent.

 Bilindustrien

Eksporten av bruktbiler til Ukraina tok seg opp igjen i april 2022, etter å ha vært veldig lav i mars. Eksportverdien endte på 1,3 millioner kroner.

Situasjonen i verdensøkonomien påvirker også bilimporten. Importverdien falt med 29,4 prosent til 4,4 milliarder kroner i april 2022. Antall importerte biler, 12 500 stykk, er et fall på hele 30,7 prosent.

Nedgang i importen av kraftmaskiner på 220 millioner kroner og oppgang på 210 millioner kroner for maskiner for spesielle industrier i april 2022 ga en tilnærmet uendret importverdi for industrimaskiner målt i løpende kroneverdi.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Dette er trolig årsaken til at Tretten bru kollapset
Equinor beroliger oljeservicenæringen
Permitteringer i laksenæringen koster staten 15 millioner
Fjord1 starter testing av el-ferjer over Tysfjorden
NORCE bidrar til fortgang i elektrifisering av olje- og gassplattformer
Planer for økt gassuttak fra Oseberg godkjent
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.11