23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Rekordhøye priser på stålprodukter

«Invasjon av Ukraina og de påfølgende sanksjonene mot Russland har gitt kraftige ringvirkninger inn i et allerede anstrengt marked for stål og metaller».

Det skriver Astrup i sin markedsrapport for april.

Begge landene er en stor aktør på råvarer, særlig merkes dette i stålindustrien. Prisen på nikkel har stabilisert seg på omkring 33 000 dollar, mot gjennomsnitt i februar på 23 700. Nikkel er en viktig bestanddel i rustbestandige materialer.

Styrket dollar

Rå-aluminium har korrigert litt ned i april, mens kobber ligger nokså uforandret. De kraftige signalene fra den amerikanske sentralbanken om å øke styringsrenten har styrket dollaren betydelig, noe som presser prisene ytterligere opp i norske kroner. Norsk PMI steg med 0,9 i april til 60,6. Det betyr at innkjøpssjefene ser positivt på fremtiden og tror på økt aktivitet.

Logistikkproblemer og flaskehalser trekker indeksen opp, godstrafikken med jernbane fra Kina er ned 80  prosent etter Russlands invasjon. Kontainermarkedet er fremdeles en stor utfordring med kraftige nedstengninger i Kina. Norsk Hydro kom med resultat på vel 11 milliarder for første kvartal tirsdag som er mer enn det dobbelte fra samme periode i fjor. Høye priser og godt marked på aluminium gir gode resultater, også på ekstruderte produkter gjør Hydro et rekordresultat. På aluminium har de europeiske valseverkene fremdeles solgt det meste av kapasiteten sin i år, men det dukker opp noe tilgjengelig tonnasje på enkeltprodukter. Prisene er fremdeles meget høye i forhold til verkene i Asia, til tross for skykøye fraktkostnader på sjøfrakt.

Kortere ledetider

På ekstruderte produkter er etterspørselen litt lavere enn normalt for året, de høye prisene demper nok kjøpelysten noe. Dette gir korte ledetider på små og mellomstore profiler fra de nordiske verkene, mens større profiler har 10-12 ukers ledetid. På rustbestandige materialer er det fortsatt bra etterspørsel etter kaldvalset materiale, men de store markedene i EU bremser litt nå.

Best er tilgangen på tykkere plater (varmvalset) som kan leveres i august. På stangstål er det lange leveringstider og høye priser i Europa, mye grunnet høye energipriser og prisen på nikkel og krom. Flere stålverk kjører med redusert kapasitet grunnet høye strømpriser. Legeringstillegget på rustbestandige materialer kom opp på et rekordhøyt nivå i mai, samme gjelder skrotprisen på spesialstål (7804 kr/tonn for 520 M).  

Plast: Utfordrende leveringstider

Sammenlignet med de tre første månedene har april vært roligere på plastpriser. Men usikkerheten er fortsatt stor, og alle parametere indikerer oppadgående trend. Leveringstidene er fortsatt utfordrende, og det er vanskelig å se noen endring på dette i nær fremtid.

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.485