23948sdkhjf

ABB og Equinor viderefører pionerarbeid for økt grad av autonomi på Johan Castberg

ABB leverer løsninger for automatisert oppstart og høy grad av automatisert normaloperarasjon i tett samarbeid med Equinor. Løsningene vil bidra til økt produksjonstid, lavere utslipp og bedre helse, miljø og sikkerhet (HMS).

ABB har fra tidligere oppdraget med å levere sikkerhets- og automatiseringssystem (SAS) samt simulator til Johan Castberg.

Equinor har nå hevet ambisjonsnivået og tildelt ABB en kontrakt på design og implementering av løsninger for enda høyere grad av automatisering.

Tett samarbeid

- ABB er svært godt fornøyd med at Equinor utfordrer dagens autonominivå innenfor olje- og gassbransjen, og at de velger ABB som en sentral leverandør på denne reisen, sier Tor Ove Lussand, leder for ABB Energy Industries i Norge.

- Oppdraget gjennomføres i tett samarbeid med Equinors driftsorganisasjon for tidlig involvering av sluttbrukere av løsningene. I tillegg sikrer dette at alle operasjonelle vurderinger er hensyntatt, sier han videre.

- I utgangspunktet var en del operatører skeptiske til om automatikken ville fungere i praksis. Nye operatørgrensesnitt for bedre situasjonsforståelse og demonstrasjon på treningssimulatoren sørget for tillit. Løsningene ble raskt populære i kontrollrommet når operatørene fikk erfaring med bruk, forteller Stian Nerbråten i ABB. Han var ansvarlig for design og idriftsettelse på Aasta Hansteen.

Forventer betydelig ekstra produksjon

Når de nye løsningene etter planen tas i bruk i 2024, får Johan Castberg et helt nytt nivå av automatisering sammenlignet med tilsvarende anlegg. Det innebærer store fordeler, både økonomisk og for helse, miljø og sikkerhet.

- Basert på erfaringer fra Aasta Hansteen, forventer vi i størrelsesorden én uke ekstra produksjonstid per år på Johan Castberg, sier Nerbråten.

- Dette fordi oppstart av anlegget vil gjennomføres mye raskere. I tillegg vil operatørene kunne avverge full stans i produksjonen ved utfall av deler av prosessen – noe som ikke ville vært mulig uten automatiseringen, legger han til.

Redusert utslipp og bedre HMS

Tor Ove Lussand i ABB mener slike autonome løsninger blir stadig viktigere fremover, også som et ledd for å redusere utslipp.

- Økt bruk av autonome løsninger i komplekse anlegg kan være viktige bidrag for økt bærekraft. For slike olje- og gassinnretninger betyr det også redusert behov for fakling og minimering av tiden som tungt roterende utstyr kjøres med full resirkulering, altså unødvendig tomgangskjøring, sier han. - Det vil også gi betydelige HMS-gevinster, blant annet ved å fjerne flere tusen operatørklikk for en full oppstart av anlegget. Dette frigjør tid for operatørene i kontrollrommet, som kan benyttes til monitorering. Det styrker operatørens rolle som en barriere, og dermed også sikkerheten.

Johan Castberg ligger ca. 100 km nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet. Feltet bygges ut med et produksjonsskip og en omfattende havbunnsutbygging, med totalt 30 brønner fordelt på ti bunnrammer og to satellittstrukturer. Det har anslagsvis 450-650 millioner fat oljeekvivalenter. Feltet har planlagt oppstart i 2024 og er estimert til å produsere olje i over 30 år.

 

Kilde: ABB

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
MMC First Process lanserer miljøfond
DeepOcean i samarbeid om å utføre miljøstudier offshore
Grunnrenteskatt: Verft taper oppdrag for 700 millioner
SSAB gjør endringer etter nabo-klager
Otto Olsen sikter mot å bli CO2-nøytrale med solcellepanel
Gruvebil laget av fossilfritt stål
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.156