23948sdkhjf

Avdekket beitedyr med fluor fra Hydros aluminiumsfabrikk

Dyr som har beitet i nærheten av Hydro Karmøy viste seg å ha fått i seg for store mengder fluor. Skjelett- og tannskader var oppstått hos dyrene grunnet for høye verdier av fluor i kroppen.

Det var Hydro Karmøy og Veterinærinstituttet som sammen tok initiativ til å gjennomføre undersøkelse om fluorpåvirkning på beite- og viltdyr på et beiteområde i nærheten av aluminiumsfabrikken.

Nå foreligger resultatet, og det er nedslående med hensyn til dyras velferd og helse.

Haugesunds Avis (HA) skriver nemlig at dyr som ble avlivet hadde nemlig for høye verdier av fluor kroppen, noe som fører til skjelett- og tannskader hos dyra. Dette ble også påvist hos de slaktede dyrene.

Mange dyr med høye fluorverdier

Avisa skriver at en rådyrstamme har hatt beiteområdet sitt rett ved siden av fabrikken, og tre dyr ble avlivet i 2019. Alle hadde tannskader som følge av fluorpåvirkning, og i 2020 ble ytterligere 12 rådyr og en hjort skutt inne på industriområdet. Også disse hadde svært høye fluorverdier.

Også sauer som ble satt ut på beite nær fabrikken i 2015, har måttet avlives som følge av høye fluorverdier. Dette saueholdet er nå avsluttet.

– Sauene hadde så stor fluorpåvirkning at de måtte avlives, opplyser Turid Vikerø fra Veterinærinstituttet til HA.

Øke prøvetakingen

«For å få mer kunnskap skal Hydro øke prøvetakningen av vegetasjonen der kyrene beiter», skriver avisa videre.

Hydro skal nå vurdere videre om de skal iversksette føre-var-tiltak eller om det skal bli forbudt å beite så nær fabrikkområdet.

Ligger under utslippsgrensene

Det er på sin plass å nevne at Hydro Karmøy har fluorutslipp som ligger under grenseverdiene som fabrikken er pålagt å ha.

Ifølge tall fra Miljødirektoratet produserte fabrikken via elektrolyse 267.464 tonn aluminium. Under denne produksjonen ble sluppet ut 153 tonn fluor i nærområdet, viser tallene fra direktoratet.

.

Kilde: Haugesunds Avis

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125