23948sdkhjf

Kårstø: Verneombud hadde ikke tid til å være verneombud

Petroleumstilsynet (Ptil) kritiserer Equinor fordi selskapet ikke har gitt verneombudet nok tid til å være verneombud. Kritikken kommer etter flere hendelser ved prosessanlegget Kårstø.

Kårstø er Europas største anlegg når det gjelder transport og behandling av gass og kondensat/lettolje.

I 2021 var det flere uønskede hendelser ved anlegget, og sist sommer gjennomførte Ptil et tilsyn ved anlegget.

Ifølge Haugesunds Avis (HA) kom det fram at Equinor som er teknisk driftsansvarlig for anlegget, og deres verneombud hadde utfordringer med å utføre HMS-arbeidet de er satt til å gjøre.

 "Manglende tilrettelegging"

«Tilsynet avdekket at det var manglende tilrettelegging for tid til vernearbeid i vanlig arbeidstid for verneombudene i Equinor. Det kom fram under tilsynet at det var en utfordring for verneombudene å finne tilstrekkelig tid til vernearbeid. Verneombudene måtte ofte prioritere faglige oppgaver framfor vernearbeid», skriver HA.

Under tilsynet kom det fram at det var opp til verneombudene selv å avsette tid til å fungere som verneombud. Resultatet ble at mange ikke ville være verneombud slik at rekrutteringen uteble.

HA skriver at det finnes om lag 35 verneombud på Kårstø-anlegget, i tillegg til verneombudene til innleide firmaer.

Nå sier hovedverneombud Øystein Frøyland til HA at det er iverksatt tiltak som sikrer hovedverneombudenes jobb. Men han innrømmer at det en periode var tøft å være verneombud grunnet innsparinger og lav bemanning på Kårstø.

Ansettes flere

- Nå er det ansatt flere folk, og flere ansettelser skal skje. Det betyr at det kan bli avsatt mer tid til verneombudene, sier Frøyland.

Kommunikasjonsdirektør ved Kårstø-anlegget, Ove Tungesvik, ser ikke helt sammenhengen mellom Ptils tilsyn og bemanningen ved anlegget. På den annen side sier han til avisa at de tar rapporten på alvor.

- Vi har fulgt opp punktet om at verneombud skal ha nok tid til å gjøre sitt HMS-arbeid. Verneombudene har en helt sentral rolle på prosessanlegget, der sikkerhet er i fokus, sier han.

Han legger til at det skal ansettes 50 nye medarbeidere innen drift og vedlikehold i 2022.

Det er Gassco som er operatør for anlegget på Kårstø.

Kilde: Haugesunds Avis

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.269