23948sdkhjf

Nordisk prosjekt skal redusere mengden metallrester

Et nytt nordisk metallgjenvinningsprosjekt har sett dagens lys. Målet er er å redusere mengden med metallrester med 30 prosent innen 2023.

Daglig leder Jan Henrik Nygård i Norblikk i Kinn kommune er ny prosjektleder for satsingen, som omfatter 1600 blikkenslagverksteder i hele Norden.

- Mer metall i byggebransjen

- Generelt bør det brukes mer metall, særlig i byggebransjen, sier Nygård til Firdaposten. Han mener at metall er et lett materiale som er også svært miljøvennlig.

Norblikk ønsker å bidra på sin måte, og særlig er kapp-biter i fokus hos bedriften. Man ønsker å redusere avkappbiter, og en mulig måte å gjøre det på er bedre planlegging i startfasen av ulike prosjekter.

Norblikk ønsker å levere restmetall til bedrifter som kan bruke metallet på nytt i sin produksjon. Også skoleklasser kan være aktuelle mottakere av restmetallet. Det kan for eksempel brukes i sløydrommet.

11.000 tonn med metallrester

– Jo mindre avkapp vi leverer til gjenvinning til Vartdal Gjenvinning på Botnastranda, jo bedre er det for miljøet, sier Nygård til avisa.

Årlig leverer hvert av de 1600 nordiske blikkenslagerverkstedene et sted mellom 5 og 10 tonn metallrester til gjenvinning. Ifølge Nygård er det snakk om til sammen nærmere 11.000 tonn.

MINDRE AVKAPP: Norblikk har fokus blant annet på å redusere avkappbiter. FOTO: NORBLIKK

– Sammen med bransjeorganisasjoner i Sverige, Danmark, Island og Norge kan vi utrette mye mer enn når vi jobber hver for oss. Gjennom prosjektet ønsker vi å redusere mengden metallrester fra nordiske blikkenslagerverksteder med 30 prosent (3.500 tonn) innen utgangen av 2022, sier prosjektlederen til avisa.

En egen «Metalldag»

Nygård er offensiv i sin tankegang – også lokalt. Blant annet ønsker han å etablere en «Metalldag» i Kinn kommune, i samarbeid med kommunen og mottaksselskapene. Tanken er at innbyggerne i kommunen skal kunne levere inn metall som de ikke bruker.

Kinn kommune har vedtatt at det skal etableres en årlig aksjon for innsamling av metall i hele kommunen. Dette skal inngå i det som heter sirkulære Kinn.

Kilde: Firdaposten

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109