23948sdkhjf

Betent sak: Statsforvalteren vil ha opprydding – Aibel mener de ikke forurenser

Det er Statsforvalteren i Rogaland som mener at Aibels område er sterkt forurenset, og krever at industriselskapet rydder opp ved anlegget sitt i Haugesund.

Men Aibel på sin side mener oppryddingen er unødvendig å gjøre nå.

– Dette er en betent sak for Aibel. Vi driver en moderne virksomhet og forurenser ikke, sier verftsleder Ole Sandvik ved Aibel Haugesund til Haugesunds Avis (HA).

Oppryddingspålegget gjelder to felt med sjøbunn i området som Aibel disponerer rundt verftet. Det er også et område på land som skal være forurenset, mener Statsforvalteren. Avisa skriver at feltene med sjøbunn utgjør nesten 12 dekar.

Utfordringen slik Aibel ser det, er at de kjøpte verftsområdet i fjor, og at forurensningen det er snakk om på området stammer fra tidligere virksomhet. Det har vært virksomhet på tomta de siste 120 årene, og da var det som ble sluppet ut, lovlig.

Verksmesteren opplyser til HA at Aibel har hentet inn ekspertvurdering og at det ikke vil være hensiktsmessig å gjøre disse opprydningene nå, fordi forurensingen i sjøen ligger på bunnen, og opprydding her vil føre til spredning av forurensningskildene. På land ligger forurensningen under asfalt.

Sandvik mener at dersom Aibel skal gjøre noe med havneanlegget eller området på land i framtiden, da vil det være riktig tid å se oppryddingen. Ikke før.

Vil koste 20 millioner

Statsforvalteren i Rogaland har anslått oppryddingsarbeidet til å koste 20 millioner kroner, og det er også et beløp som Aibel synes er altfor mye.

Aibel har ikke bestemt seg for om de skal anke saken eller følge pålegget fra Statsforvalteren.

Aibel er ikke det eneste verftet som nå er blitt pålagt å rydde opp. Verft langs hele Norskekysten skal gjøre dette. Det er politisk bestemt.

Statsforvalteren i Rogaland uttaler til HA at Aibel ikke er den eneste aktøren i Karmøyområdet som skal rydde opp, men at siden Aibel er en så stor og toneangivende bedrift starter man opp med dem.

Kilde: Haugesunds Avis

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064