23948sdkhjf

Wärtsilä og Eidesvik Offshore samarbeider om verdens første ombygging til ammoniakkdrift

Wärtsilä og Eidesvik Offshore ASA har signert en historisk samarbeidsavtale som tar sikte på å konvertere et offshore forsyningsfartøy (OSV) til drift med en ammoniakkdrevet forbrenningsmotor med nødvendig drivstofforsyning og sikkerhetssystem. "Apollo-prosjektet» vil være verdens første i sitt slag, med et foreløpig mål om ferdigstillelse innen utgangen av 2023.

Forsyningsfartøyet som er aktuelt for ombygging er for tiden utstyrt med Wärtsiläs dual fuel-motorer, som hovedsakelig bruker flytende naturgass (LNG) som drivstoff. Konverteringen vil gjøre at fartøyet kan operere med en drivstoffblanding som inneholder 70 prosent ammoniakk. Wärtsilä har allerede testet en motor med tilsvarende ammoniakkblanding med gode resultater. Det endelige målet er å oppnå drift med 100 prosent ammoniakk og minimalt med pilotdrivstoff.

Ammoniakk som drivstoff har potensial til å drastisk redusere utslipp av CO2. Både Wärtsilä og Eidesvik ønsker å ta en sentral rolle med å støtte den maritime næringens innsats for å dekarbonisere skipsfarten.

Første offshorerederi

– Ammoniakk blir vurdert som en sentral bidragsyter i skipsfartens energiomstilling, og vi er glade for å være det første offshorerederiet som tar dette steget. Dette prosjektet er nok en bekreftelse på vårt sterke omdømme som pioner innen implementering av ny miljøteknologi i både nybygg og den eksisterende flåten, sier administrerende direktør i Eidesvik, Jan Fredrik Meling.

– Å samarbeide med Eidesvik om dette banebrytende prosjektet er et spennende og viktig skritt mot karbonfri shipping. Vi jobber naturligvis tett med klasseselskap om tiltak for å sikre sikker og bærekraftig bruk av drivstoffet. Wärtsilä er allerede langt på vei innen utviklingen av ammoniakk som et drivstoff for skipsfarten, og vi jobber også aktivt med andre framtidige karbonfrie drivstoff. Vår sterke kompetanse blir i stor grad brukt for å støtte vår forpliktelse til å dekarbonisere skipsfarten, sier Hans Petter Nesse, administrerende direktør i Wärtsilä Norge.

Eidesvik har en sterk merittliste innen bærekraftig innovasjon. Rederiet har blant annet brukt LNG som drivstoff i flåten sin siden så tidlig som 2003, og brenselceller fra 2006. Selskapet mener at for å nå bransjens klimasmål, er det ikke bare nybygg som må ha de riktige teknologiene. Eksisterende fartøy må også bygges om med ny teknologi. Å forlenge levetiden til eksisterende fartøy krever dessuten mindre kapital, og er mindre energikrevende enn å bygge nye skip.

Partnere

Wärtsilä og Eidesvik er også partnere i det EU-finansierte ShipFC-prosjektet, som skal utstyre supplyskipet «Viking Energy» med en 2 MW brenselcelle som går på grønn ammoniakk. Installasjonen er planlagt å finne sted i slutten av 2023.

Konverteringen til ammoniakkdrevet forbrenningsmotor er også knyttet til en av de pågående arbeidsstrømmene i det Wärtsilä-ledede ZEEDS-prosjektet (Zero Emissions Energy Distribution at Sea), som tar sikte på å utvikle ammoniakkdrevne nybygg og å konvertere eksisterende fartøy.

Kilde: Wärtsilä

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096