23948sdkhjf

Astrup: - Med 164 års historie er vi vant med opp- og nedturer

- Vi må ha med kundene våre opp på opp- og nedturer. Vi har 164 års historikk og har vært med på slike svingninger før, sier adm. dir. Thomas Engen i Astrup til Metalsupply.

Ikke siden finanskrisen i 2009 har metallprisene, og spesielt da aluminiumsprisen vært høyere enn i dag. I forrige uke meldte Astrup om prisøkningene i sin månedsrapport for august.

- For oss betyr det økt omsetning og en kortsiktig konjunkturgevinst. På lengre sikt blir det økte kapitalkostnader og en stadig høyere prisfallrisiko. Men med vår 164 års historikk har vi vært med på slike opp- og nedturer før, sier adm. dir. Thomas Engen i Astrup AS til Metallsupply.

- Ikke videreført til kundene ennå

Han sier at innkjøpsprisene har økt med mellom 5 og 100 prosent, men ikke alt er videreført til kundene ennå.

- Det er en kjempeutfordring å skaffe nok materialer, innkjøp og våre markedsavdelinger har masse ekstra jobb med å skaffe varer til kundene. Vi må ha med kundene våre på opp- og nedturer, men vi er fleksible og tar dette i faser. Ikke minst er vi transparente med alt som skjer og deler våre antakelser og prognoser om kommende periode, ref. Markedsrapporten som vi sender faste kunder en gang i starten av hver måned, sier Engen til Metalsupply.

Engen trekker fram Kina som en av årsakene til de høye aluminiumsprisene. Han sier at Kina tidligere har vært en netto eksportør av råmetall, men at de nå har stengt ned en del av sin kapasitet. Årsaken skal være at de ønsker å bedre utslippene, siden mange av aluminiumsverkene er drevet med kull.

- Kina er nå netto importør av metall, sier han.

- Høyt budsjett neste år

- Hvordan påvirker prisøkningene budsjettene og resultat deres?

- Budsjettet er historie, men vi laget en prognose etter første kvartal. Så lenge prisene fortsetter å stige får vi sterke resultater, så dette året blir bra. Dog er det noen bransjer som sliter og etterspørselen er lavere enn i fjor. Men budsjettet for neste år blir høyt, for prisene vil holde seg høyt langt inn i neste år. Marginene i vår bransje er ikke av en slik karakter at vi kan ta opp slike enorme prisøkninger som vi har sett siste året, sier Thomas Engen til Metalsupply.

E24 skriver at ett tonn aluminium i dag koster mer enn 2.600 dollar, noe som altså er den dyreste aluminiumsprisen på mer enn 10 år.

Alunor-sjef Morten Askildt, trekker overfor nettstedet fram følgende årsaker til den høye prisen: Høy aktivitet i produksjonsindustrien, økt etterspørsel og mangel på kontainere i fraktmarkedet. Alunor er en stor importør av aluminium til blant annet bygg- og anleggsbransjen i Norge.

 

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141