23948sdkhjf

Materialprisene stiger videre, knapphet på en del plateprodukter

Prisen på industrimetallene på LME har alle steget i pris i dollar i august, og flere tror økningen fortsetter. Goldman Sachs kom denne uken med en 12 måneders prognose på 3200 dollar for aluminium og 24 000 dollar for nikkel.

Det går fram av den ferske markedsrapporten fra Astrup AS.

Der heter det videre at «to tredeler av den nikkel som utvinnes går til produksjon av rustbestandige materialer. Valseverkene som er blant de store neste leddene i verdikjeden opplever fremdeles enorm pågang nær sagt uavhengig av materiale. Leveringstidene er inn i 2022, enkelte europeiske verk har reservert nær sagt hele kapasiteten sin for neste år. I Asia er det fremdeles mye kapasitet, men kontainermarkedet er et ustabilt og svært dyrt mellomledd».

I markedsrapporten fra Astrup skrives det også at nye koronatilfeller blant enkelte havnearbeidere i sentrale havner blir slått hardt ned på og forsinkelsene oppstår. En del store metallbrukere har tatt grep for ikke å gå tom for materialer og sikret seg tonnasje. Dette forsterker utfordringene i et trangt marked og det gir knapphet på enkelte produkter. De fleste ledd i kjeden skjermer lojale kunder, men muligheten til å få økt tonnasje er meget begrenset.

Svekket norsk krone

«Den norske kronen har svekket seg i august, men styrket seg litt mot slutten. Nordea kom med nye prognoser onsdag, de tror på syv rentehevinger fra Norges Bank innen utgangen av 2023 grunnet strammere arbeidsmarked. På kort sikt tror de på en svakere krone, særlig mot dollar, men på sikt forventer de en euro under 10 kroner. Norsk PMI gikk ned til 62,2 for august, men det betyr at innkjøpssjefene i industrien fremdeles har tro på vekst. Tilsvarende tall for Sverige kom på 60,1- den laveste siden november i fjor».

Knappheten på plater og coil vedvarer, og valseverkenes leveringstid ligger på omkring seks måneder. Speira (tidligere Hydro) Holmestrand og Karmøy har allerede solgt det meste av sin kapasitet i 2022 og Outokumpu er i første kvartal. På ekstruderte produkter er ledetidene mer stabile, Hydal har nå 11 uker på ubehandlede profiler mens Hydro ligger på 8-9 uker. Prisen på aluminium pressbolt har økt med 75 prosent siden nyttår, så endringen på råvaren (LME) er bare en liten del av prisøkningen for profiler.

Skrotprisen på spesialstål gikk marginalt ned til 4479 kr/tonn for 520M i september. Legeringstillegget på rustbestandige materialer økte ytterligere til september og prognosen for oktober viser fortsatt noe økning. Enkelte plast-råvarer har fortsatt redusert tilgjengelighet og prisene på plast halvfabrikat stiger

Kilde: Astrup

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Aqua-Nors utstillerliste er klar
Rekordmange på Industriens markedplass i regi av TESS
Vokser på kuldeteknologi
Kraftfprisen firedoblet seg for Olaussens Metall
Tyske Phoenix Contact feirer 100 år med solid vekst – også i Norge
138 hos Easee permitteres
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.127